Hírek

Vizsgálat az ételmérgezés ügyében

2018. szeptember 28., 15:18

Vizsgálódik az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal és a népegészségügy a szombathelyi iskolások körében tömegesen jelentkező megbetegedések ügyében. Egyelőre nem biztos, hogy a szerdai gyümölcsleves okolható a gyomor- és bélrendszeri panaszokért, de elővigyázatosságból az érintett konyhát lezárták.

Vizsgálat az ételmérgezés ügyében

Pásztorpaprikás, csalamádé, alma - ezt ebédelték a gyerekek pénteken a szombathelyi Reguly-iskolában, de most a megszokott konyha helyett a szolgáltató másik étterme szállította számukra az ételt. Előző napon tömegesen jelentettek beteget az intézménybeli gyerekek és pedagógusok.

Zielbauer György - igazgató, Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola
“Tegnap 109-ben hiányoztak felnőttekkel együtt, ezek közt vannak 20-an, akik ma már megjelentek az iskolában, mert lehet, hogy más jellegű problémájuk volt, amit nem tudtunk elmondani. A mai nap 52 plusz megbetegedés tapasztalható, így 130-an vannak az étkezők közül, akik távol vannak.”

Ez az iskolában ebédelőknek körülbelül 40 százaléka, többségük hányásra, hasmenésre panaszkodik. A népegészségügyi főosztályra azonban több helyről is érkezett jelzés.

Stánitz Éva - Vas megyei tiszti főorvos
“Valamennyien azonos főzőkonyháról kiszolgált étkeztetésben vettek részt, összesen Szombathely négy általános iskolájában. 04.19- Jelen pillanatban az ismert megbetegedésszám az 270 körüli, de ez mindig  változik. Lényegében tegnapról mára nagyobb megbetegedésszám, tehát emelkedés már nem volt.”

A betegség jellemzően enyhe lefolyású, de két gyermeknek infúziós kezelésre volt szüksége, azonban már ők is jobban vannak. Bizonytalan, hogy melyik napon került a szervezetükbe a kórokozó. Kedden csirke gyros és tejfölös öntet, szerdán gyümölcsleves, tarhonyáshús és cékla volt a menü. Ezekből, de még a csütörtöki ebédből is vettek mintát a szakemberek. Sőt a főzőkonyhán fellelhető alapanyagokat és tisztító-fertőtlenítőszereket is vizsgálják már Budapesten.

Horváthné Sélley Erzsébet - élelmiszerlánc-biztonsági főosztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal
“Két dolog jöhet szóba. Vagy maga az elkészült étel, vagy pedig egy étel közvetítette fertőzésről lehet szó, ami akár mondjuk egy calici vírus, ami valamilyen úton-módon az élelmiszerrel közvetlen kapcsolatba került.”

A konyha működését egyelőre felfüggesztették. Az üzemeltető Elamen Zrt. által kiadott közlemény szerint maguk a konyhán dolgozók is ebből az ebédből fogyasztottak, de azóta is mindannyian egészségesen érkeztek munkába. Ennek ellenére ők is jelentették az esetet, kérik az ügy vizsgálatát az általuk szabályosan tárolt ételek, illetve a vezetékes ivóvíz alapján. A hatóságok jövő hét elejére ígértek megbízható eredményt.