Hírek

Vitéz Termet avattak pénteken a Magyar Honvédség Deák Ferenc utcai objektumában

2024. július 03., 08:54

Vitéz Termet avattak pénteken a Magyar Honvédség Deák Ferenc utcai objektumában. Tíz éves aprólékos kutatómunka eredményeként 35 Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett első világháborús vasi honvéd tablója kapott helyet a falakon. A hősök életútja, helytállása ma is példa, hangzott el az emlékhely pénteki ünnepségén.

Vitéz Termet avattak pénteken a Magyar Honvédség Deák Ferenc utcai objektumában

Az épület második emeletén alakították ki a Vitéz Termet, amely az első ilyen jellegű emlékhely a Magyar Honvédség történetében. Az ünnepségen Molnár Tamás őrnagy elmondta, büszke rá, hogy katonái a mindennapi feladataik mellett időt szántak a múlt hőseinek felkutatására. 

Molnár Tamás - őrnagy, parancsnok, Poppr Emil 83. Területvédelmi Zászlóalj
"Az általuk képviselt katonai értékek, a hősies helytállás, a saját felelősségükbe vetett hitük, a vitézség és a bátorság mind-mind olyan időtlen katonai értékek, amelyek a mai modern magyar haderőben szolgáló katonák számára is példaként és iránymutatásként kell, hogy szolgáljon."

Ez a terem Vas vármegye legkiválóbb férfijainak állít emléket - fogalmazott ünnepi köszöntőjében Marton Ferenc, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke.

"Láthatjuk azt a magyar virtust, mely ezer éve bennünk, magyarokban szunnyad, és semmilyen rendszer nem tudta elfojtani."

Bertha Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök megáldotta az emlékhelyet, majd közös imára hívta a jelenlévőket. A falakon 35 kitüntetett vasi katona életrajzát, fotóját bemutató tablók függnek, illetve néhány eredeti fegyvert is kiállítottak. Az önkéntesek bevonásával végzett tízéves kutatómunka során sírhelyeket, leszármazottakat, élettörténeteket tártak fel.

Fülöp András - főtörzsőrmester, Poppr Emil 83. Területvédelmi Zászlóalj
"A császári és király 83. és 106. gyalogezred hősei , valamint a császári és királyi 11-es huszárezred hősei elevenednek meg a táblákon, de a nagy vitéz táblán mind a 35 Vas vármegyében Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett katona neve fel van sorolva rendfokozattal és az alakulat számával, ahol az Osztrák-Magyar Monarchiában szolgáltak."

Minden életpálya egyedi: Németh József például - akinek a leszármazottai részt is vettek az avatón -, a hátán cipelve mentette meg a sérült Lehár Antal ezredest a piavei átkeléskor. Gerencsér János pedig végigharcolta az első világháborút az első naptól az utolsóig, részt vett minden egyes ütközetben, s bár többször is megsebesült, minden alkalommal visszakérte magát az alakulatához. Fülöp András reményét fejezte ki, hogy a kutatómunka a jövőben is folytatódik. A terem a hétköznapokban tárgyalóként funkcionál, ahol a zászlóalj működésével kapcsolatos döntések születnek - így kapcsolódik össze múlt és jelen.