Hírek

Velemi Gesztenyeünnep: közel 17 ezer látogató

2011. október 17., 23:00

A szárazság rányomta a bélyegét az idei gesztenye termésre, apróbbak a szemek, mint tavaly. Ez azonban nem tántorította el azt a közel 17 ezer vendéget, aki idén kilátogatott a velemi gesztenyeünnepre. A sült gesztenye mellé forralt bor és must dukált, de kulturális programokból is választhatott mindenki bőven.

Velemi Gesztenyeünnep: közel 17 ezer látogató

Gesztenye sült minden háznál a hétvégén Velemben. Közel száz éves hagyomány szerint, rostélyban, bükkfa tüzén készült a finomság. Idén apróbbak a szemek, de ízesek.

Pontyos Géza
"Lehetett volna jobb, de rosszabb is volt már ennél. Sajnos a szárazság rányomta a bélyegét."

A gesztenyét számtalan egyéb formában is meg lehetett kóstolni: rolád, rétes, kifli, krémes sütemény és püré is készült belőle. Fogyott is jócskán.

Török Pálné
"Ez természetes gesztenyéből van, nem bolti. Amit én felszedek, megpucolok, én készítem az egészet."

A gesztenye mellé mustot, forralt bort, pálinkát kínáltak, de lehetett kóstolni a hagyományos népi ételekből, lepényekből is.

Parais István - mb. igazgató, MMIK
"Elsősorban gasztrokulturális rendezvény, családoknak szóló, kis sétával, egész napos időtöltéssel egybekötve. A helyi együttesek mellett természetesen országos rangú együtteseket is hívtunk."

Idén is három színpadot állítottak fel a faluban, a látogatók színes kulturális programokból választhattak.

"Na most jön a java figyelj!"

Nyitva álltak az Alkotóház műhelyei is, bárki betérhetett a mesterekhez.

"Megfogod, próbáljuk szép lassan. No, csináld egyedül!"

A fafaragás fortélyait is elleshették a betérők.

"Ha lehet, gépeket nem használunk, a régi kézműves technikákat mutatjuk be."

Az időjárás kegyeibe fogadta a programot, a szép napsütés is hozzájárult ahhoz, hogy sikerült meghaladni a tavalyi látogatószámot. A Velemi Gesztenyeünnep jövőre ünnepli 20. jubileumát