Gesztenye sült minden háznál a hétvégén Velemben. Közel száz éves hagyomány szerint, rostélyban, bükkfa tüzén készült a finomság. Idén apróbbak a szemek, de ízesek.
Pontyos Géza
"Lehetett volna jobb, de rosszabb is volt már ennél. Sajnos a szárazság rányomta a bélyegét."
A gesztenyét számtalan egyéb formában is meg lehetett kóstolni: rolád, rétes, kifli, krémes sütemény és püré is készült belőle. Fogyott is jócskán.
Török Pálné
"Ez természetes gesztenyéből van, nem bolti. Amit én felszedek, megpucolok, én készítem az egészet."
A gesztenye mellé mustot, forralt bort, pálinkát kínáltak, de lehetett kóstolni a hagyományos népi ételekből, lepényekből is.
Parais István - mb. igazgató, MMIK
"Elsősorban gasztrokulturális rendezvény, családoknak szóló, kis sétával, egész napos időtöltéssel egybekötve. A helyi együttesek mellett természetesen országos rangú együtteseket is hívtunk."
Idén is három színpadot állítottak fel a faluban, a látogatók színes kulturális programokból választhattak.
"Na most jön a java figyelj!"
Nyitva álltak az Alkotóház műhelyei is, bárki betérhetett a mesterekhez.
"Megfogod, próbáljuk szép lassan. No, csináld egyedül!"
A fafaragás fortélyait is elleshették a betérők.
"Ha lehet, gépeket nem használunk, a régi kézműves technikákat mutatjuk be."
Az időjárás kegyeibe fogadta a programot, a szép napsütés is hozzájárult ahhoz, hogy sikerült meghaladni a tavalyi látogatószámot. A Velemi Gesztenyeünnep jövőre ünnepli 20. jubileumát
Hírek
Velemi Gesztenyeünnep: közel 17 ezer látogató
A szárazság rányomta a bélyegét az idei gesztenye termésre, apróbbak a szemek, mint tavaly. Ez azonban nem tántorította el azt a közel 17 ezer vendéget, aki idén kilátogatott a velemi gesztenyeünnepre. A sült gesztenye mellé forralt bor és must dukált, de kulturális programokból is választhatott mindenki bőven.