Hírek

Végéhez közeledik az őszi árpa aratása Vas vármegyében

2024. június 27., 17:05

Végéhez közeledik az őszi árpa aratása Vas vármegyében. Jól alakul a termésátlag, és a felvásárlási ár is kedvezőnek ígérkezik. A következő napokban a repcét, majd a búzát is elkezdik betakarítani a földekről, egyelőre itt sincs panasz a hozamra. Az árvíz sújtotta vidékeken lesz gyengébb a termés.

Végéhez közeledik az őszi árpa aratása Vas vármegyében

Őszi árpát aratott ez a kombájn tegnap délelőtt Pecöl határában.

A vártnál valamivel kisebb, de a tavalyinál így is magasabb hozamot produkál a főként állatok takarmányozására való növény, 6,5-7 tonna körüli a hektáronkénti átlag - mondja a gazda. A csapadéknak és a meleg időnek köszönhetően szépen kiteltek a szemek, a víztartalom megfelelő, igen jó a minőség. A felvásárlási árakra is jól alakulnak.

Kajcsos István - egyéni vállalkozó
"Úgy számoltunk, hogy kb. 1600 tonna terem, ebből 1300-at lekötöttünk elég jó áron, 63 ezer forinttal, a fennmaradó mennyiség most van kalkuláció alatt, mennyiért tudják megvenni a maradékot. Szerintünk ez az ár nem rossz."

Múlt hét elején indult megyeszerte az aratás, elsőként a Kemenesháton, mára pedig már finisben jár a munka. A vasi gazdák összesen 16 ezer hektáron vetettek őszi árpát.

Kajcsos István - egyéni vállalkozó
"Végeztünk az őszi árpával, a héten időjárástól függően megkezdjük a repce aratását, az 4-5 nap, 67 hektár, jövő hét végéig lefogy. Utána kezdjük az őszi búzát, ami egy nagyobb mennyiség, 170 hektár."

Az elmúlt három évben visszaesett a repce vetésterülete a megyében 27 ezerről 18 ezer hektárra, és valamelyest kevesebb a búza is, de még mindig ezt termelik a legnagyobb területen, 44 ezer hektáron. A csapadékos idő kedvezett a növény fejlődésének, ám ott ahol nagyobb mennyiség hullott, megdőlt a gabona, és gyengébb termés várható. Összességében azonban nem lesz panasz a hozamra.

Pusztavámi Márton - elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatósága
"Búzából még nem kezdték el az aratást, nem nagyon tudjuk, de a kamara rendszeresen végez felmérést, de a szem- és tőszámból tudjuk, hogy jól állunk, ha ehhez magas magsúlyfok párosul, jó termést várhatunk."

A vasi kamara büszke rá, hogy rendre rekord búzatermést sikerül elérni: az utóbbi ötből négy évben csúcsot döntöttek. A felvásárlási árak jónak ígérkeznek, de jóval nehezebb exportpiacot találni, mert az ukrán búza elárasztotta Európát.

Pusztavámi Márton - elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatósága
"Olyan telített a piac, hogy a kereskedők más válogathatnak, és a jobb minőséget részesítik előnyben, ami természetes. Most egy kicsit lépést váltunk, és a jobb minőséget adó fajták felé orientálódunk, fajta keverékekkel dolgozunk azon, hogy a piacon meg tudjunk jelenni jobb minőségű fajtákkal."

A következő napokban futó záporok, zivatarok akadályozhatják a betakarítást, pedig most, a munka dandárjában jól jönne a száraz idő a gazdáknak.

Az aratás időszakában több lassú járművel találkozhatunk az utakon, amelyek mögött feltorlódhat a kocsisor. A balesetek elkerülése érdekében érdemes fokozott figyelemmel közlekedni.