A Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület 2010-től rendezi meg az otthon, bér-, vagy kereskedelmi főzdékben készült italok versenyét. A Vas Megyei Nyílt Pálinka és Párlatversenyre idén 8 kategóriában 407 mintát neveztek nem csak Vas megyéből, hanem Szlovéniából, Németországból és még Olaszországból is. A rangos megmérettetés egyre népszerűbb országosan is.
Palotás József elnök, Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület
A főzetőknek ez egy visszacsatolás akár a cefrében, akár a végtermékben. Tudják – ha nem jó, akkor a következő évben min kell javítani. Tényleg a pálinkák minősége évről évre javul.
A zsűri pontozza a termék külső megjelenését, illatát, ízét és harmóniáját. A bírálóknak fejenként több mint 50 mintát kellett minősíteni.
Bikfalvi Istvánné versenyigazgató
A minőség is javul valamelyest, bár az utóbbi években már jó minőségű pálinkákkal neveznek be, nagyon kevés az a minta, ami nem üti meg az érmekre kapható pontszámot.
"Illatban körte, tisztaságra tökéletes, arra 3 pont."
Birkás István Vas megye legnagyobb kereskedelmi főzdéjének tulajdonosaként nem csak zsűrizi a pálinkákat, hanem 21 termékét be is nevezte.
Birkás István ügyvezető, Birkás Pálinkaház Kft.
Ez a verseny pártatlan, független. Szívesen nevezek olyan versenyre, amelyben hiszek. Nem azon múlik, hogy kinek a terméke, hanem ha jó, azt elismerik, ha rossz, azt meg kell mondani, mert abból lehet tanulni."
A párlatok és pálinkák minősítésében a hungarikumokért felelős államtitkár is részt vett.
V.Németh Zsolt hungarikumokért felelős államtitkár, FM
Nem lehet úgy valami a nemzet itala, ha a nemzet nem fogyasztja. Fontos, hogy a pálinkák megjelenjenek minden szegmensben. A bérfőzésben is a legjobb pálinkák jelenjenek meg. - 18.30
A 6. Vas Megyei Nyílt Pálinka- és Párlatversenyen 130 arany, 119 ezüst, és 97 bronz minősítés született. A bér- és magánfőzetők versenyeredményeit Vönöckön, a Buti Pálinkafesztiválon, a kereskedelmi főzdékét pedig Győrváron, a Birkás Pálinkafesztiválon hirdetik ki ünnepélyesen.