Hírek

Változatos programokkal, családias hangulatban telt a Toronyi Kenyérünnep

2024. augusztus 22., 08:27

Változatos programokkal, családias hangulatban telt a Toronyi Kenyérünnep vasárnap. Az eseményen megáldották a falu mindennapi betevőjét. A település szimbólumának számító toronyi kenyér két éve került be a megyei értékek sorába.

Változatos programokkal, családias hangulatban telt a Toronyi Kenyérünnep

Vasárnap tartották az egésznapos, hagyományos Toronyi Kenyérünnepet. A vármegye-szerte ismert toronyi kenyeret számtalan pékség próbálta már előállítani, de az eredeti ízt és minőséget sehol sem sikerült elérni. Az eseményen a kenyér mellett más helyi értékek is szerepet kaptak. A Boglya Népzenei Együttes mezőségi muzsikával szórakoztatta a közönséget.


Szabó Zsolt - megválasztott polgármester, önkormányzati képviselő, Torony
“Mindig megpróbáljuk a falu értékeit egy ilyen zsomborba betenni, mint egy kenyeret, és azt átadni minden egyes falunap alkalmával, vagy toronyi kenyérünneppel. Egyelőre ehhez a 20-i Szent István ünnepkörhöz próbáljuk igazítani, de vannak más ötletek is, hogy hogyan csináljuk ezt tovább.” 

Kovács György, Torony polgármestere ünnepi beszédében átfogó képet adott a 2015 óta megvalósult fejlesztésekről.

Kovács György - leköszönő polgármester, Torony
“Jelképesen átadom a polgármesteri kulcsot polgármester úrnak. Mégegyszer köszönöm az elmúlt 26 évet! Külön köszönöm a jegyzőség minden dolgozójának, hogy segítségemre voltak!” 

A toronyi Aranypatak Asszonykórus tangóharmonika-kísérettel elénekelte a Himnuszt, majd Haller László helyi plébános kérte isten áldását a kenyérre.

Haller László - plébános
“Áldd meg ezt a kenyeret, mindennapi életünk táplálékát, és taníts meg arra, hogy mindennapi kenyerünket mi is megosszuk másokkal!” 

Az új kenyeret szétosztották az ünneplők között, majd estig folytatódott a mulatság.