Csurog a kész pálinka a desztilláló berendezésekből ebben a szombathelyi pálinkafőzdében. Itt a szezon július végén kezdődött, azóta éjjel-nappal főznek. Mégis van várólista, szinte január végéig minden időpontjuk foglalt. (15.50) Sűrűn sorakoznak a cefrével teli hordók az udvaron, és folyamatosan érkeznek az újabbak is. Balogh József saját kertjéből vilmoskörtét hozott, de idén kevesebbet, mint szokott.
Balogh József
Nem tudom, az idei nem a legjobb. Csak úgy eddig van mind a kettő, nem volt annyi és nem akartam egyberakni. Majd meglátjuk. 13.27
A férfi hallott már arról, hogy jövőre adómentes lehet a főzetés, de a cefréje most a legjobb, és az időpontját is rég lefoglalta. A legtöbb ügyfél így van ezzel – mondja a tulajdonos.
Nagy-Szabó Milán – ügyvezető, Optimal Energy Kft.
„Egyelőre úgy néz ki, hogy mindenki a már lefoglalt időpontjában főzeti a saját cefréjét. Csak 1-2 ügyfél volt, aki átkérette magát a jövő évre, de jelenleg nem tapasztalunk olyat, hogy mindenki a jövő évben szeretne főzetni.”
Idén több gyümölcsből is kevesebb termett a szokásosnál, ezt a főzdékben is érzik. Csak ebben több tízezer liter folyik le egy szezonban. A megyében 30 szeszfőzde üzemel. Tavaly ezek 230 ezer, idén november elejéig 155 ezer párlatot állítottak elő bérfőzésben. Az otthoni főzés is bejelentés köteles. A megyében 635 regisztrált desztilláló berendezés szerepel a nyilvántartásban. A főzéshez szükséges párlat adójegyet a NAV adja ki. Ebből idén mindössze 44-et igényeltek.
Süveges Gábor – osztályvezető, NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága
„Ennek 700 forint litere, ha bérfőzésben főzetünk, akkor kezdődik a szokásos számolás, hogy a köznyelvre lefordítsuk: 1670 forint hektoliter fokonként a párlat. Ez köznyelven azt jelenti, hogy két liter 50 fokos párlatot jelent.”
A jelenlegi szabályok szerint az otthon főzött után 700, a bérfőzésben készült 50 fokos párlatért pedig 835 forint adót kell fizetni. 2010-től 2015-ig adómentes volt Magyarországon a pálinkafőzés, akkor vezették be uniós nyomásra a magánszemélyekre vonatkozó szeszadót. Nagy-Szabó Milán szerint akkor visszaesett a főzetési kedv. Az újbóli adómentesség a főzdék forgalmának növekedését eredményezheti.
Hírek
Újra adómentes lehet a pálinkafőzés
Januártól újra adómentessé válhat az otthon, valamint a bérfőzdékben előállított gyümölcspárlat – ezt a Pénzügyminisztérium államtitkára jelentette be nemrég. Az Európai Unió ugyanis módosította az erre vonatkozó szabályozást. 2010 és 2015 között már adómentes volt a pálinkafőzés, azóta egy liter 50 fokos párlatért 835 forint bérfőzési szeszadót kell fizetni, az otthoni főzésnél pedig literenként 700 forintos párlatjegyet kell váltani.