Hírek

Uborkaszezon - olcsóbb és jobb is a helyben megtermelt savanyúság, sokan keresik

2022. július 15., 20:15

Itt az uborka-szezon, a savanyúságnak való zöldség ára talán az egyetlen, ami nem emelkedett tavaly óta. 500 forintért adják kilóját a szombathelyi piacon, és akár szeptember végéig is egyszerűen és frissen elkészíthető otthon. Sokan keresik is, hiszen amellett, hogy olcsóbb mint a kész savanyúság, frissebb és zamatosabb is a termelői áruból készült kovászosuborka.

 

Uborkaszezon - olcsóbb és jobb is a helyben megtermelt savanyúság, sokan keresik

Szinte minden standnál kerek 500 forint az ára a kovászolni való uborkának, keresik is a savanyúságnak való olcsó zöldséget. Katalin is épp a hozzávalókat válogatja, azt mondja, mindig csinál kovászos uborkát.

Molnár Zoltánné
“Nagyon szereti, főleg a párom, én nem annyira, de kisütött a nap, mondom, most biztosan meg is érik. Kaptak hozzá most receptet is. Igen, de nekem is megvan a saját receptem.”

A hűtőben két hétig is eláll, így szeptember végéig még sok adag elfogy azoknál, akik saját maguk készítik.

“adjuk a receptet is hozzá, úgyhogy 480 forintot szeretnék.”

Hagyományos csemegeuborkát egyre kevesebben tesznek el, és annak a szezonjára még kicsit várni is kell.

Lendvai Lászlóné - piaci árus
“Hát a kisuborkára annyira még nincs kereslet, mert azt ugye augusztusban szokják, hogy ne legyen keserű. Mert ilyenkor még öntözve van az uborka, hogy bőséges termés legyen, és később amikor már nem öntözik, akkor szok az apró lenni. Az ugye elrakásra van, de egyre kevesebben keresik azt.”

Zoltán kész kovászos uborkát is árul a standjánál, annak 1400 forint a kilója, míg a nyers uborka 500 forint. Azt mondja, utóbbihoz kell még egy kis kapor, fokhagyma és újabban kenyér helyett inkább burgonya és már kész is a savanyúság.  

Singer Zoltán - piaci árus
“Az a lényeg, hogy finom legyen és meg legyen az uborkának adva a vitamintartalom, amitől nem fog kilyukadni, nem lesz keserű. Ugye van egy olyan, hogy kilyukad a közepe és ilyen lyukacsos lesz. Az a kálciumhiánytól van. És azért érdemes termelői uborkát venni, olyat amilyet én is árulok, mert annak meg van adva a vitamintartalom,amitől jó lesz az az uborka és jól fog sikerülni a kovászos uborka is.”

A vásárcsarnok információs falán mindig igyekeznek aktuális tippeket adni a szezonnak megfelelő termékekről.  

Polákovics Marietta - igazgató, Szombathely Városi Vásárcsarnok
“Jelenleg mivel a kovászos uborka szezonja van illetve a csemegeuborka szezonja, ezért a kovászos uborka eltevéséhez egyszerű felhasználási tippeket adunk a vásárolóknak, illetve az árusoknak is kiosztottunk kis recepteket, ezeket osztogatják a vásárlók részére.”

Jövő héten műanyag-mentes akcióval készül a Vásárcsarnok, a vásárláshoz használt nejlontáskák visszaszorítása a cél.