Hírek

Tűréshatár - ez volt a 8. Textilművészeti Triennálé hívószava

2024. június 27., 15:59

Tűréshatár - ez volt a 8. Textilművészeti Triennálé hívószava, ami rengeteg alkotó fantáziáját megmozgatta. Négy földrész 29 országából több mint 500 munka érkezett a seregszemlére. A legjobbakból kiállítás nyílt pénteken a Szombathelyi Képtárban.

Tűréshatár - ez volt a 8. Textilművészeti Triennálé hívószava

 Szombathely több mint 50 éve a textilművészek bemutatkozóhelye. 1970-tól kezdődően 16 biennálénak adott otthont, 2013 óta pedig a háromévente megrendezett triennálékat is itt tartják. A nemzetközi seregszemle révén nyomon követhető a textilművészet fejlődése, változása és megmutatkozik a benne rejlő határtalan lehetőség és ötlet. Ezúttal is a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért és a Szombathelyi Képtár közös szervezésében valósul meg a nagyszabású esemény, amelyre a világ minden tájáról érkeztek be friss alkotások. A munkákat öt kategóriában nemzetközi zsűri bírálta.

Cebula Anna - igazgató, Szombathelyi Képtár
"Több mint 500 pályamű közül 264 munka került zsűrizésre, 5 kategóriában: fal- és tértextil, textil design, ezek magyar kategóriák, és emellett vannak nemzetközi kategóriák, amelyek nemzetköziek. Ez azért exkluzív, mert a lengyelországi Lodz-on kívül nem nagyon van ilyen seregszemle, pláne nem ilyen múlttal rendelkező. Nemzetközi minitextil, zászló és szalag. Egytől egyig ütős, erős munkák."
 
A szervezők 1978 óta iránymutató címet is adnak: az idei hívó szó a Tűréshatár volt, ami önmagában és szavakra bontva is értelmezhető - tű, rés és határ. Az alkotók sajátos módon közelítettek a témához. A művészet eszközeivel reagálnak a közelmúlt eseményeire, például a pandémiára és a háborús helyzetre.

"Nagyon nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Szombathelyi Képtárban lel minden harmadik évben otthont ez a kiállítás."

A megnyitón Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója úgy fogalmazott: az eltelt évtizedek alatt több ezer textilművészeti remekmű fordult meg Szombathelyen.

"1970 óta több mint 4000 alkotó alkotását lehetett is bemutatni, ami több mint 5000 művet jelent."

Magas színvonalú kiállítási anyagot láthatunk, mondta el Bokányi Adrienn tanácsnok. Szerinte a földrajzi és műfaji távolságok ellenére a művek harmóniában állnak egymással, van közöttük kapcsolat. Az alkotók kifinomult eszközökkel nyúltak húsbavágó témákhoz, úgy mint társadalmi szerepek, nőiség és magány.

A pénteki megnyitón adták át az elismeréseket az egyes kategóriák legjobbjainak. A kiállítás augusztus 31-ig látogatható a képtárban.