Hírek

Toborzónapot tartott ma Szombathelyen a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány

2024. május 14., 18:46

Toborzónapot tartott ma Szombathelyen a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány és az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata. Az ötletgazdák szeretnék, ha minél többen csatlakoznának az országszerte nagyjából tízezer főt számláló mozgalomhoz, hiszen a mozgás egyenlő az egészséggel. Az 55 év fölötti korosztályt célozzák meg, már hárman is alapíthatnak gyalogló klubot.

Toborzónapot tartott ma Szombathelyen a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány

A rendszeres mozgás 5-6 minőségi életévvel meghosszabbítja az öregkort - hangzott el a toborzónapon, ahová elsősorban időskorú érdeklődőket vártak. László Győző, sportért is felelős alpolgármester köszöntőjében azt mondta, a gyalogló klubok szándéka jól illeszkedik az önkormányzat Aktív Időskor programjához, és a szabadtéri sport feltételei adottak a városban. Arra biztatott mindenkit, hogy érdemes csatlakozni.

"A mozgás egyenlő az egészséggel, az egészség pedig a boldogsággal és a szebb élettel, ez nagyon egyszerű képlet."

Az alapítvány célja, hogy megszólítsa és mozgásra bírja az 55 év fölöttieket, országszerte alakuljon minél több gyalogló klub. Csupán három alapító tag, egy motivált klubvezető és heti egy edzés kell hozzá.

"Arra biztatok mindenkit, hogy a mai napból azt vigye haza: a mozgás gyógyszer. Helyettesíti a vérnyomáscsökkentőt, segít minden megelőzésben."

A kezdeményező alapítvány elnöke, Monspart Sarolta tájfutó világbajnok öccse, aki 2021-ben elhunyt nővére örökségét szeretné továbbvinni és átadni. Monspart Sarolta 2011-ben kezdte szorgalmazni az idősek sportját, és hat évvel később létrejött az Országos Gyalogló Idősklubok hálózata. A toborzónapon már működő klubok vezetői osztották meg tapasztalataikat, előadás hangzott el az időskori mozgás speciális módszereiről, majd a mintegy 50 résztvevő közös gyaloglásra indult a Csónakázó-tóhoz.

Monszpart Zsolt - kuratóriumi elnök, Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány

"Arra jó a mozgás, hogy egészséges harmóniát ad mint testileg az izomzatnak, ereknek, csontoknak, mind a léleknek is. Hiszen a klubok társaságot is adnak, ahol jól érzi magát az ember, nem érzi magát feleslegesnek, magányosnak, feladat nélkülinek."

A rendszeres mozgás segít a betegségek, például a csontritkulás és az Alzheimer-kór megelőzésében, valamint közösségi élményt is ad. Tavaly 120 gyalogló klub működött országszerte, idén már 421-re bővült a számuk. Szombathelyen egyről tud az alapítvány, és szeretnék, ha több lenne. Mentorálják a klubokat: rendszeresen szerveznek regionális rendezvényeket, klubvezetői képzéseket, szűrőprogramokat, és segítenek például edzéstervet kidolgozni. A frissen alakult klubok a mosa.hu oldalon regisztrálhatnak.