Hírek

Jól gazdálkodott az egyetem

2010. február 22., 17:01
Kb. 10 millió forintos többlettel zárta a tavalyi évet a Savaria Egyetemi Központ. Az intézmény létszámleépítéssel, fejlesztési, beruházási kiadások csökkentésével orvosolta az év elején még meglévő több százmillió forintos hiányát.
Jól gazdálkodott az egyetem


Mintegy hárommilliárd forintból gazdálkodott a tavalyi évben a Savaria Egyetemi Központ. A kiadások legnagyobb részét a bérek, valamint az ösztöndíjak tették ki. Nem volt könnyű helyzetben az intézmény, hiszen a 2009-es költségvetésében közel 600 millió forintos hiánnyal számoltak. Ennek oka, hogy az elmúlt években csökkent a hallgatói létszám, így az intézménybe érkező központi költségvetési források is, miközben az oktatói létszám változatlan maradt.
 
Gadányi Károly elmondta: a költségvetési egyensúly megtartása érdekében 50-55 fős létszámleépítésre is sor került tavaly, bár ezt nehéz volt elfogadtatni az intézmény dolgozóival. Volt, akit nyugdíjba küldtek, volt, akinek a szerződését nem hosszabbították meg. Emellett visszafogták a fejlesztéseket is.

Prof. dr. Gadányi Károly - elnök-rektorhelyettes, NyME-SEK
"A 2009-es évet hiány nélkül zártuk, sőt megtakarításunk is maradt. De ez hamar változhat: most nagyobb villanyszámlák, fűtésszámlák érkeznek."

Gadányi Károly a 2009-es évvel kapcsolatban kiemelte: a nehézségek ellenére a bérek, ösztöndíjak kifizetése mindig időben megtörtént, és például tudományos kutatásokra 5-10 millió forintot sikerült biztosítani az intézmény oktatóinak. Az egyetemi központ 2010-es költségvetését most készítik. Erről a Nyugat-Magyarországi Egyetem szenátusa február 25-én dönt.

Szerettük volna megtudni, hogy a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Szombathelyi Képzési Központja milyen eredményekkel zárta a tavalyi évet. De sem a központ igazgatója, dr. Lakner László, sem pedig a kar pécsi vezetői nem nyilatkoztak Híradónknak.