Hírek

Több újdonsággal is készülnek a szervezők a 23. Savaria Történelmi Karneválra

2024. augusztus 21., 09:15

Több újdonsággal is készülnek a szervezők a 23. Savaria Történelmi Karneválra. Megújul a tüzes játék, a fiatalabb korosztályt vonzza a művészetek utcája, lesz Repohár és színpad a Thököly utcában. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették.

Több újdonsággal is készülnek a szervezők a 23. Savaria Történelmi Karneválra

Már csak egy hét van a Savaria Karnevál kezdetéig, csütörtökön este keretjátékkal nyitják meg a történelmi fesztivált a Fő téren. Az ünnepséget a hagyomány szerint tüzes játék követi, amely idén megújul. Pirotechnikusokkal dolgoztak a látványos produkción, olyan elemeket is haszálnak majd, amiket eddig soha. Látványos showra számíthatunk.

Szabadfi Zoltán - szervező
Idén kicsit más lesz, kicsit modernebb lesz, időben is máshova fogunk ugrani, fiktív, egy reményeink szerint nagyon fiktív, távoli apokaliptikus időben fog játszódni majd a történet. Kicsit lesznek benne Rómeó és Júlia elemek, kicsit lesz benne egy nagyon ronda háború, törzsi villongások lesznek majd benne, és hát arra kérném a kedves közönséget, hogy gondolja meg jól, hogy gyerekkel fog-e érkezni, mert ez annyira nem lesz finom mint szokott lenni, és hát lesznek benne ráadásul nagyon hangos hanghatások is, tehát lesz itt rendes robbanás is.

Kassai Lajossal, a híres lovasíjásszal és Halász Bence olimpiai ezüstérmes kalapácsvetővel is lehet majd találkozni: ott lesz a Bajnokok terén, valamint a felvonuláson is részt vesz.

Grünwald Stefánia - ügyvezető igazgató, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
“Bence a karneváli felvonuláson, a péntekin legalábbis, szintén látható lesz, ahol a díszbigán fog majd végigvonulni a városon. Mégegy kis kuriózum, és úgy gondolom, hogy ismét helyi érdeklődésre tarthat számot, egy olyan színdarab, ami a régi szombathelyi bírósági jegyzőkönyvekből készült, és egy nuygalmazott bíró összeállításában állt össze ez a darab. Ez egy felolvasó színházi előadás lesz a Savaria moziban vasárnap este 9 órától, a Weöres Sándor Színház művészeti fognak közreműködni benne.”

A Savaria Karnevál a város legnagyobb rendezvénye, Közép-Európában nincs párja. A historikus fesztivál a városnak turisztikai szempontból is fontos, hiszen a nemzetközi partnereknek itt megismerhetik a város múltját is.

Horváth Soma - alpolgármester
“Most is nagyon sok város érkezik. Olaszországi testvérvárosunk, németországi, portugál, grúz, itt lesz szombaton az ír nagykövet is, Oberwartból, a szomszédból is érkeznek, sőt, Horvátországból, Pula városából is, ahol szintén nagyon sok római emlék van, és azért is nagyon fontos, és azt gondolom, hogy ez az elsődleges szempont, hogy a szombathelyiek, akik nem csak itt élnek, hanem elkerültek másik országba, máshol dolgoznak, más városokban élnek, azért ide visszatérnek és együtt tudnak lenni barátok, családok együtt tudják élvezni ezt az eseményt. Ezt szerettük volna identitásban is erősíteni.”

A “Mindenki szombathelyi” szlogent kulturális köntösbe öltöztették, olyan pólót nyomtattak, amelyen a felirat mellett a város fontos kulturális és történelmi figurái láthatók. Olyan ruhadarabot is lehet majd vásárolni, amit aztán kedvükre alakíthatnak a karneválozók. A művészetek utcája idén is színes kavalkád lesz. Helyi tehetségeknek adnak itt lehetőséget a bemutatkozásra, a vásznat pedig tejeskannákra cserélik, erre alkotnak a művészek. A fiatalabb korosztályt vonzzák ide, mások mellett DJ-k felelnek majd a hangulatért. Minden évben sok szemét keletkezik a karnevál alatt, tavaly 12 tonnát szedtek össze az esemény után. A környezettudatosság jegyében bevezetik a Repoharat, amit akár jövőre is fel lehet használni. A Thököly utcában - most először - színpadot állítanak az utcazenészek számára.