Hírek

Több száz látogatót vonzott a Múzeumok Éjszakája

2024. június 27., 15:45

Több száz látogatót vonzott a Múzeumok Éjszakája szombaton. Idén 9 helyszínen 70 program - köztük előadások, interaktív foglalkozások, zene, cellalátogatás és szabadulószoba is - várta az érdeklődőket. Minden korosztály megtalálta a kedvére valót.

Több száz látogatót vonzott a Múzeumok Éjszakája

Színes programok várták a látogatókat szombaton a Savaria Múzeumban. A parkban lehetett kézműveskedni, pónikocsira szállni és ügyességi feladatokat, kvízeket megoldani.

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai három velocipéd replikát hoztak magukkal.

Dene Tibor - elnök, Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség
“Az érdekességük a következő: állandóan mozgó pedál, ezt ma fixinek hívják, direkthajtásnak hívják. Tömör gumi, és csak mozgásban lehet felszállni és leszállni,  álló helyzetben nem, és a keréknek az átmérője az pedig az ágyék és a talpnak a magassága határozza meg, hogy mekkora az első kerék átmérője.”

A MÁV Zrt. Szombathelyi Igazgatóságán is rengeteg programmal várták a látogatókat. Az volt a céljuk, hogy megismertessék és megszerettessék az ide érkezőkkel a vasutat.

Bárdics Róbert - pályavasúti szakértő
“Legfőképpen a gyerekekre koncentráltunk, úgyhogy a kiemelt helyszíneink ugye ami nagyon népszerű itt az udvaron a gőzmozdony, pályakocsi, kézihajtány amit nagyon szeretnek a gyerekek.”

A járgányok megtekintése után a légópincébe is lemehettek az érdeklődők, ahol kiállítást és szabadulószobát rendeztek be.

“Meg kell fejtened a szöveg alapján azt a kódot, amivel ezzel a vezetékkel megfelelő sorrendben beadva a kódot ki tudsz szabadulni, mert ez a zár majd kinyílik, amikor megfelelő kódot adsz be.”

Zsuzsa a családjával érkezett, a légópincében a Morze jelkódolóval ismerkedtek. Nem először vettek részt a Múzeumok Éjszakája programjain.

Farkas Zsuzsa
“Gyerekeknek szerintem nagyon nagyon jó program, merthogy nekem is van egy lányom, és ővele is a különböző életkorokban különböző programokon vettünk részt, és ma is még tervezünk további helyszínekre menni.”

A Schrammel-gyűjtemény udvarán szebbnél szebb agyagtálakat készíthettek az ügyeskezűek, a pincében pedig korongozni lehetett, itt 17:16 csipkés-mintás edények készültek.

“és akkor szépen dolgozunk…”

Szabó Ildikó világutazó egyetlen magyarként jutott el a világ összes országába. Élményeiről a Smidt Múzeumban mesélt szombat este. Előadása rengeteg érdeklődőt vonzott.

"Burma annyira volt zárt, konkrétan katonai korlátozás alatt állt, amikor én jártam."

A Múzeumok Éjszakáján idén 9 helyszínen 70 program várta a látogatókat, ahol minden korosztály megtalálta a neki tetszőt.