Nagy Richárd 1993-ban kezdte el a tojástermelést. Először csak a keresetét egészítette ki vele, az üzlet azonban kinőtte magát. Ma már több piacra és kereskedésbe szállít tojást. Fontos számára, hogy a tyúkok minden szükséges tápanyagot megkapjanak, így a takarmányt saját maga keveri.
Nagy Richárd - termelő
“Ez egy kis családi gazdaság, viszonylag hagyományos módszerekkel, viszonylag hagyományos módszerekkel, de már azért a modern technológiát egy kicsit belevéve, úgyhogy ennek projekt részeként látunk most embereket, akik kíváncsiak voltak, hogy ez hogy is működik.”
A látogatók benézhettek a tyúkólakba, Nagy Richárd pedig mindenki kérdésére készségesen válaszolt. Az is kiderült, hogy körülbelül egy évig tartja meg a tyúkokat, utána lecseréli őket, így a tojások mennyisége és minősége változatlanul kiváló marad. A tojókat rácson tartja.
“Ez a leghigiénikusabb tartás. Itt 4 naponta trágyázás van, itt nem a piszokban ül a tyúk egy évig mint a mélyalmos tartásban. Meg hát így jön ki a tojás. Ezt nem kell kapirgálni, takarítani, pucolni.”
Volt, aki azért érkezett, mert saját gazdaságot tervez indítani, de olyan is érkezett a programra, aki egyszerűen csak kíváncsi volt, hogyan működik egy tojásgazdaság, illetve mi a tojás útja a tyúktól az asztalig.
Prím Márton
“Érdekelt a tojásnak az életútja, a csirkének az élete, tartása és hogy milyen körülmények közt tartják őket.”
A szerdai kormányinfón bejelentették, hogy újabb két termékre, a burgonyára és a tojásra is kiterjesztik az élelmiszer árstopot. A rendelet pár nap múlva életbe lép.
Nagy Richárd - termelő
“Az a helyzet, hogy a mai drága takarmány költségek és energiaköltségek mellett nehezen tudom elképzelni, hogy jövedelemvesztés vagy hát veszteség nélkül lehetne ezt ezen az áron termelni, meglátjuk, hogy hogyan forrja ki magát. Még egyelőre nagyon jóslatokba nem bocsátkoznék.”
A házigazda kóstolóval is készült. Főtt tojást és tojásos szendvicset lehetett falatozni a nyílt nap zárásaként. A rendezvény a Vidékfejlesztési Program támogatásával valósult meg, a Kóstold meg Vas megye ízeit! - Közvetlen termelői értékesítés segítése című projekt keretében, ami a helyi termékeket népszerűsíti.