Üresen áll a téliesített terasz, ahol korábban ilyenkor is nagy volt a forgalom, az étterem ajtaján pedig tájékoztató olvasható arról, hogy ez a vendéglátó egység bezárt.
Nyitva! Ez a felirat pedig egyik belvárosi kávézó ablakán csalogatja a vendégeket. A korlátozások miatt azonban itt is kizárólag elvitelre lehet kávét és más innivalót vásárolni.
Beke Ramón – ügyvezető, Savaria Rendezvényszervező Kft., Teaklub Kft.
„Egy kávéból, elvitelből nem lehet megélni. Egy étteremnek is nehéz kigazdálkodni a költségeket. Egy kávézónak rengeteget kéne eladni, hogy profitot termeljünk, úgyhogy a bérek és járulékok egy részét az állam fedezi, a másik részét a zsebünkből kell belerakni.”
A kávézó előtti 50 m2-es teraszon a korlátozások előtt 8-10 asztal várta a vendégeket, most - a többihez hasonlóan - a vendéglátóegység tulajdonosa és személyzete az újranyitás lehetőségét várja. A tartalékok ugyanis elfogytak.
Marton Zsolt - tulajdonos, séf, Pasta Casa
„Van olyan kisegítő személyzet, akinek a napi megélhetés is problémát okoz, ezért főzünk vendéglátós menüt, és ingyenesen bármelyik kollégánknak adunk egy napi étkezést, vagy akár a családtagjainak is, hogy ezzel is segítsük a túlélésüket. Valószínűleg nem ez az igazi segítség, de ágazaton belüli szolidaritásnak lennie kell.”
Ez a belvárosi étterem is kizárólag elvitelre dolgozhat. A tulajdonos azt mondja, nagyon fontos, hogy az újranyitásig a szektor megtarthassa szakembereit. Ehhez kértek segítséget a szintén nehéz helyzetben lévő önkormányzattól.
Nemény András – polgármester
„Abban maradtunk, hogy ahol az önkormányzat tud segíteni, az most leginkább az, hogy a teraszdíjakat elengedi egész évre. Ezen kívül lesz egy szorosabb kommunikáció köztünk, és olyan programokat szeretnénk szervezni, ami nekik jó. Akár közösen színpadot bérelünk és engedjük, hogy itt lépjenek fel egyesületek. Közös marketing tevékenységet fogunk kitalálni, hogy hogyan tudjuk segíteni, hogy nálunk, náluk vásároljanak.”
Szombathely a teraszdíjak elengedését a jövőbe való befektetésnek tekinti. Ezzel az önkormányzat nem csak a tulajdonosokat, a szakácsokat, pincéreket, kisegítő személyzetet és a beszállítókat, hanem családjaikat is támogatja. Nagy csoportról van szó, akikre számít a város, mert ez a szektor az egyik lelke a megyeszékhelynek – mondta a polgármester.
Hírek
Teraszdíj - a vendéglátókat az idei közterülethasználati díj elengedésével támogatja a város
Egész évre elengedi a teraszdíjakat a város, azaz a vendéglátóipari egységek közterület használati díj nélkül működtethetik kerthelyiségeiket a nyitás után. A szektor szombathelyi képviselői segítséget kértek a túléléshez, az önkormányzat pedig úgy döntött, hogy bár minden területen minden forint számít, támogatja az ágazatot, hiszen sok ember megélhetése múlik a vendéglátás működőképességének fenntartásán, javításán.