A gabonamagvakból készült kásák a magyar népi gasztronómia fontos elemei voltak egykor. A táplálkozási szokások változásával jó időre elvesztették meghatározó szerepüket, manapság azonban újra reneszánszukat élik. Ezekre az egészséges, rostban gazdag alapanyagokra hívta fel a figyelmet a Tepsi Fesztivál. Az előadók között dietetikusok, séf és gasztroblogger is akadt, sok érdeklődőt vonzottak a gasztronómiai bemutatók.
"Én már érzem a mustár aromáját."
Bede Róbert sztárszakács árpagyöngyéből főzött, ami a gyakran használt rizs egyik alternatívája lehet.
"A tejszínnel kissé visszalágyítjuk az ízét."
Főzőversenyt is hirdettek, a csapatok hagyományos, a népi konyhában használatos alapanyagokból dolgoztak. A hangulatra nem lehetett panasz.
"Gólyamadár sej-haj!"
Czenki Zsuzsanna - igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
"Több főzőverseny is zajlott, ahol megpróbálták a hajdinából, kölesből népi és újragondolt ételeket megfőzni. Volt előétel, leves, főétel, nagyon finom sütemények. Ki lehetett próbálni, hogy nem borzasztó dolog az egészséges táplálkozás."
"Hölgyeim és Uraim! Sétagalopp következik Máté módra."
Gyerekprogramok, koncertek, kézműves foglalkozások és mese várta a családokat a skanzen árnyas udvarán.
"Átért a fúró. Megnézzük, milyen lyukat fúrtál."
A Tepsi Fesztivállal egy időben szervezték meg az EUREVITA Pannónia határon átnyúló program keretében a “Játszva szerzett tudás” elnevezésű szakmai programot.
"Nedves legyen, másképp nem tapad meg."
A gyerekek hagyományos építészeti módszerekkel, többek között a tapasztás, a zsúpolás, és a famegmunkálás fortélyaival ismerkedhettek több állomáson.
Hírek
Tepsi Fesztivál a Vasi Skanzenben
Egészséges ételekre, elfeledett alapanyagokra, népies és újragondolt receptekre irányult a figyelem az első alkalommal megrendezett Tepsi Fesztiválon szombaton a Vasi Skanzenben. Előadások, koncertek, gyermekfoglalkozások és főzőverseny várta a családokat, emellett ősi építőmesterségekkel is lehetett ismerkedni.