Hírek

Tavaly több mint 400 ezer liter párlatot főztek le a vasi szeszfőzdék

2016. február 04., 15:18

A 2015. január elsején visszaállított bérfőzési szeszadó miatt az év első felében jelentősen visszaesett a főzdék forgalma, a kiváló gyümölcstermés azonban sokat javított a helyzetükön. Idén nem történt a pálinka bérfőzést komolyabban befolyásoló jogszabályváltozás, a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága a hagyományaihoz híven most is megtartotta a szeszfőzdések számára a tájékoztató fórumát.

Tavaly több mint 400 ezer liter párlatot főztek le a vasi szeszfőzdék

"Ez egy vegyes cefre, gyümölcs és szőlőből tevődik össze. A közelünkben vannak hegyek, ezért sok szőlőt hoznak nekünk."

Kifőzésre vár ez a cefre a Káldi Pálinkafőzdében. A tulajdonos azt mondja, 350 és 250 literes üstjeikben naponta 8-10 főzést végeznek, folyamatosan dolgoznak. A bérfőzési szeszadó újbóli bevezetése csak egy időre vetette vissza a forgalmukat.

Horváth Istvánné tulajdonos, Káldi Pálinkafőzde
2015-ben a tavaszi szezon nagyon érintette, igaz, hogy akkor gyümölcsben is kevesebb volt. - 0.28 aztán jött az ősz, akkor már sokkal nagyobb volt az emberek főzető kedve. Visszatértek a hagyományos pálinkához. Többet főzettek.

7. alkalommal gyűltek össze a szeszfőzdések a szokásos éves pálinkafórumra, amit a NAV Jövedéki Ellenőrzési Osztályának munkatársai tartottak számukra. A helyszín ezúttal a Káldi Pálinkafőzde volt.

Süveges Gábor, jövedéki ellenőrzési osztályvezető, NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága
Vas megyében a környékbeli megyékhez képest több pálinkafőzde található, jelenleg 30 engedélyesünk van, és én úgy látom, hogy nagy részük itt is van. Az évek folyamán ők már tudják, hogy az egész éves ellenőrzésre és munkájukra nagy segítség nekik ez a fórum.

Nagyüzem van ebben a szombathelyi szeszfőzdében is. Itt már csak március közepére tudnak időpontot adni.

Szabó Milán üzletvezető, Ági Pálinkafőzdéje
Az elmúlt 1-2 év minden főzdének nehéz időszak volt, de megérte kitartani, mert a rend helyreállt. Bőven van munkánk. Az idei szezon első fele jól alakult, és úgy néz ki, hogy a második fele is jól fog alakulni.

Tavaly a 30 vasi bérfőzdében 19 ezren több mint 400 ezer liter párlatot főzettek ki. Arról viszont nincs adat, hogy otthon mennyi készült.

A magánfőzők eddig ezer forintos éves díj ellenében készíthették a párlatot. 2016-tól literenként 700 forintos adójegyet is kell vásárolniuk, amelyet a vámigazgatóságon igényelhetnek. Az otthonfőzés felügyelete azonban továbbra is önkormányzati hatáskörbe tartozik.