Hírek

Tanévzárót tartottak pénteken a Szombathelyi Egyházmegye Magvető Tanodájában

2024. június 27., 16:01

Tanévzárót tartottak pénteken a Szombathelyi Egyházmegye Magvető Tanodájában. Március elseje óta 25 hátrányos helyzetű gyermeknek segítettek az iskolai felzárkózásban. Sikerült szép eredményeket elérni, többen javítani tudtak a bizonyítványukon, és a délutáni foglalkozások utáni játékok során jó közösség is formálódott.

Tanévzárót tartottak pénteken a Szombathelyi Egyházmegye Magvető Tanodájában

"Világítani fogok!" - ének
Énekekkel kísért hálaadó szentmisét tartottak pénteken az Annunciáta Ház kápolnájában. A Magvető Tanoda évzáróján Székely János megyéspüspök tanulságos történeteket mesélt a gyerekeknek.

"Erről szeretnék nektek néhány dolgot elmondani, mi az életben a legfontosabb kincs."

Az igazi kincs valójában nem a zsebünkben, hanem a szívünkben rejlik, és ez nem más, mint a szeretet és a hit - mondta a főpásztor, aki hálát adott a tanodáért és az ide járó gyerekekért, majd emléklapot és édességet nyújtott át nekik. A tanoda márciusban nyitott azzal a céllal, hogy zömében hátrányos helyzetű gyerekeket támogasson a tanulásban.

Székely János - megyéspüspök
"Ezen a helyen, az Annunciáta Ház tanodájában és kertjében egy kicsi második otthont találnak, szívesen jönnek. Nagyon sok önkéntesünk van, akik velük együtt játszanak, tanulnak, hamar barátságok születnek, és egyik gyerek hozza magával a másikat. Cél az, hogy ne essenek ki az iskolából, szakmát szerezzenek és érettségit, ha lehet.”

A szentmisét agapé, közös játék és beszélgetés követte. Az elmúlt hónapokban 25-en vettek részt az iskolaidő utáni foglalkozásokon, önkéntesek segítségével folyt a felzárkóztató munka, és szórakozásra is volt idő.

Bocskai Dóra - 4. osztályos tanuló, Paragvári Utcai Általános Iskola
"Hát amikor megérkezünk, először segítenek a háziban, aztán játszunk, kijövünk az udvarra, ugrálunk, sokat szórakozunk, imádkozunk egy kicsikét, eszünk, és addig szórakozunk itt, amíg meg nem érkeznek a szüleink. És jól érzed magad itt a tanodában? Igen!"

Motiválni szeretnék a gyerekeket és sikerélményt adni nekik.

Tóth Henriett - szakmai vezető, Magvető Tanoda
"Iskola utáni foglalkozásokra jöttek hozzánk olyan gyerekek, akik hátrányosan vagy halmozottan hátrányos helyzetűek. Tanulunk velük egyénileg vagy csoportosan, felzárkóztatjuk őket, emellett szabadidős foglalkozásokat tartunk. Felkészítjük őket a jövőre, a pályaválasztásra, mindenben segítünk, amire szükségük van a családi életre való nevelésben, tartjuk a kapcsolatot a szülőkkel, családokkal, pedagógusokkal, komplex feladatot végzünk."

Az eredmények biztatóak, és a tanoda fennállásának néhány hónapja alatt remek közösség is formálódott.

Bodnárné Gombos Adrienn - szociálpedagógus
"A sikert az igazolja leginkább, hogy a gyerekek sírva mennek haza, hogy másnap is szeretnének jönni, amikor épp nem az ő napjuk van. Eredményes volt, sok olyan gyereknek tudtunk segíteni, aki félévkor megbukott, és van, aki most közepes bizonyítványt kapott. A tanulás támogatása nagyon fontos, és még fontosabb az odafordulás feljékük, ezzel motiváljuk őket igazán."

A nyári szünet után szeptembertől folytatódik a munka a Magvető Tanodában.