Hírek

Szoros eredmények születtek az idei Abért-tó Kupán

2024. június 04., 19:38

Szoros eredmények születtek az idei Abért-tó Kupán, amely a Vasi Vizek Legjobb Sporthorgásza versenysorozat harmadik állomása volt. 63 horgász ült partra. A változékony időjárás ellenére a mezőny összesen több, mint 750 kilogramm halat terelt szákba.

Szoros eredmények születtek az idei Abért-tó Kupán

Változékony időjárás fogadta a horgászokat a lukácsházi Abért-tavakon vasárnap. 3-3 szektorban 34 hobbi horgász és 21 versenyző igyekezett minél több halat horogra csalni, míg ifjúsági kategóriában nyolcan csatáztak a helyezésekért az Abért I-es tavon kialakított pályán.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"Szép fogásokat láttunk amur, ponty, nagyobb halak is akadtak horogra. Keszegféléket, kárászt is fogtak, illetve az időjárás-változás érezteti hatását, mert az Abért-tó ennél erősebb arcát szokta mutatni, vagy nagyon sokan horgászunk rajta, az is lehetséges."

A négyórás verseny első felében nagyobb volt a halak kapókedve, aztán fordult a kocka.

Kovács Péter - Elektromosok SHE
"Az első két óra a várakozásoknak megfelelő volt, lehetett hozni óránként a 20 kg-os átlagsúlyt, de a harmadik órára eltűnt a pályáról a hal, próbáltunk finomabb szerelékre váltani, finomabb csalival megfogni őket, részben sikerült."

Borsos Attila - Spartacus HE
"Egészen változó a méret és a halak is. Pontyok jöttek, kárászok, dévérek, egészen kilótól az 5 kilósig nagyjából."

Az utolsó fél órában érkezett zápor még izgalmasabbá tette a hajrát. Minden egyes halért meg kellett küzdeni. A mérlegelésnél kiderült, hogy termetes pontyokat és amurokat is rejtettek a szákok. Az Abért-tavaknál több mint tíz éve az a szabály, hogy minden megfogott példányt vissza kell engedni, kivéve a törpeharcsát. Ennek köszönhető, hogy korlátozott telepítés mellett is szép halállomány alakult ki. A tó kedvelt versenyhelyszín, országos viadaloknak is otthont ad, nem ritka a 30-40 kg-os átlagfogás sem.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"A tavalyi évben 500 kg dévérkeszeg érkezett, ezzel frissítettük az állományt, de minden évben szoktunk kétnyaras vagy nagyobb pontyot is telepíteni, pótoljuk az évközbeni elhullást, illetve ami természetes úton eltűnik a vizekből."

Az idei Abért-tó Kupán versenyző kategóriában Misák Norbert győzött közel 37 kilogrammos teljesítménnyel, a hobbi horgászoknál Németh Gábor több mint 30 kilogramm összfogásával nem talált legyőzőre, míg az ifik között Máthé Zalán vitte el a pálmát 18 840 grammal. A sorozat következő fordulóját június 15-én Püspökmolnáriban rendezik.