A cukrászda egyik legkedveltebb termékét, a monodesszertet is a Magyarország Tortája idei döntőse, Dezse Gergő ötlete alapján készítik a Mészáros Cukrászdában. A fiatal élelmiszermérnök a vállalkozás egyik alappillére.
Mészáros Gábor - cukrászmester, tulajdonos, Mészáros Cukrászda
“Gergőnek a termékfejlesztés mindig is az egyik fő feladata volt, Gergő egyébként élelmiszermérnökként is végzett, cukrászmester is, tehát a képzettségét tekintve is minden oka megvan rá, hogy ilyen sikeres és jó legyen a szakmájában, és hát nagyon ért az ízekhez.”
Mészáros Gábor a szervező Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének a tagja. Azt mondja, az ízek harmóniája mellett az anyagok állagára, az összhatásra, a gazdaságosságra és az elkészíthetőségre, valamint a tájegységi jellegzetes alapanyagokra, ezek beszerezhetőségére is figyelni kell - ha nyertes tortát szeretne alkotni a cukrász. Mandulás tészta, meggyes pralinés rétegek és mousse borítás - Dezse Gergő egyelőre ennyit árult el az Akali meggyes mandulatortáról.
Dezse Gergő - cukrászmester, Mészáros Cukrászda
“Amíg el nem kezdtem dolgozni a tortával, addig egy almás-gyümölcsös réteget gondoltam ki a tortában, de aztán izgalmasabbnak gondoltam, ha egy meggyréteg kerül bele a tortába, ezért alakult így ki a torta. Azért akali, mert Balatonakali, illetve a Káli-medencéből fogjuk beszerezni a mandulát, amivel készülni fog a tortánk.”
A szombathelyi üzlet másik cukrásza, Varga Ádám is megmérette magát a versenyen egy fekete-bíbor, céklás-kávés tortával.
Hogy melyik lesz Magyarország idei tortája, augusztus 20-án derül ki. Így csak azután lehet majd megkóstolni Dezse Gergő alkotását ebben a cukrászdában.
Hírek
Szombathelyi alkotás a Magyarország Tortája ötös döntőjében
A hazai cukrászok ipartestülete 13. alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája pályázatot. A zsűri ebben az évben 31 torta közül válaszotta ki a döntősöket - az első ötbe került a Mészáros Cukrászda egyik mesterének, Dezse Gergőnek az alkotása is, az akali meggyes mandulatorta.