Hírek

Szokásos időben,este 7 órakor lesz majd az öt korszakot bemutató felvonulás a Savaria Karneválon

2024. augusztus 02., 21:43

Pénteken és szombaton is a szokásos időben, este 7 órakor lesz majd az öt korszakot bemutató felvonulás a Savaria Karneválon, ahol idén Szabó Tibor, színházigazgató lesz Claudius császár, de az sem kizárt, hogy a most még olimpián szereplő vasi sportolókat is ünnepelhetjük majd a meneteben. Az újdonságokról illetve a zsidó udvar, a folkudvar és a civil- és életmód udvar programjairól is beszéltek a szervezők egy csütörtök esti sajtótájékoztatón.

Szokásos időben,este 7 órakor lesz majd az öt korszakot bemutató felvonulás a Savaria Karneválon

A karnevál évek óta próbál visszatérni a történelmi gyökerekhez, az idei megnyitó is ebbe a sorba illeszkedik, hiszen egy meglepetés történelmi játékot láthatnak majd csütörtök este 8 órától az érdeklődők - kezdte a tájékoztatót Horváth Soma. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy a Thököly utcában utcazenei színpad várja a karneválozókat.

Horváth Soma - alpolgármester
“Szerettünk volna a szombathelyi, a szó jó értelmében vett amatőr zenekaroknak lehetőséget biztosítani. Végül nem csak szombathelyiek jelentkeztek. A szervező előzsűrinek a döntése alapján naponta négy ilyen zenekarral találkozhatunk majd a Thököly utca és a Külsikátor találkozásánál. Ez egy apró dolog, de szerintem egy nagyon jó kezdeményezés, főleg a helyi zenekarokra való tekintettel.”

A karnevál történelmi jellegének erősítésére a felvonuláson 50 hagyományörző csoport vonul majd egészen a római kortól az újkorig. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy ezt a hangulatot erősítsék azzal, hogy lehetőség szerint beöltöznek. Ehhez augusztus 21-től lehet igényelni jelmezeket. 

A programokról is részleteket hallhattunk a társzervezőktől. A területileg kibővült civil- és életmód udvar a Kőszegi utcában várja majd a karneválozókat.  

Sohajda Zsuzsa - programszervező, Kilences
“A SZOVA parkolónak egy részét is megkaptuk, úgyhogy kibővített helyszínnel várunk mindenkit csütörtök, pénteken és szombaton. Pénteken és szombaton 13 és 19 óra között több mint 20 civil szervezet mutatkozik be, csütörtöktől esténként már koncertekkel várjuk a vendégeket.”

Ők szombaton délután 3 órától városi sétát is szerveznek, ahol a Bloomsdayen bemutatott Ulysess illusztrációs falfestményket járják körbe. De a “Helyben vagyunk” védjegy átadó ceremóniáját is itt tartják makd. Az új kezdeményezés helyi termelőket, szolgáltatókat tüntet ki a védjeggyel. 

Horváth Győző arról beszélt, hogy a folkudvarban a magyar és a nemzetiségi folklóré lesz a főszerep. 

Horváth Győző - vezető, Ungaresca Táncegyüttes
“Szombaton az Ungaresca Táncegyüttes, a kőszegi Hajnalcsillag táncegyüttes fog fellépni, este pedig a Ritmusa zenekar, akik adnak egy koncertet, akik a cigányzenét ötvözték a világzenével és különböző ilyen kis jazzes beutéssel. Nagyon kellemes, nagyon jól táncolható kis zenét fognak játszani. És természetesen a koncert után ők fognak egy hatalmas nagy utcabált muzsikálni ott a téren. Vasárnap a gyerekeké lesz a főszerep.”

Német táncokat is bemutatnak, lesz táncház és a Boglya együttes is fellép.  A Zsidó udvarban, annak atmoszféráját kihasználva idén is lesz színházi darab. Két egyszemélyes nomodrámával érkezik Farkas Franciska, de itt lesz Malek Andrea Szefárd zsidó zenei előadással és a Kellene Kiskert, Danics Dóra és Nagy-Bakonyi Boglárka is.