A vaskeresztesi templomban szerda délutánra már mindent előkészítettek a borszenteléshez. 24 helyi és valamivel kevesebb osztrák gazda hozta el idei borát, hogy áldást kérjen rá. A hagyomány szerint azért, hogy jó legyen a következő évi termés, és ne romoljon meg a hordók tartalma, ezért a megszentelt bort a pincében hozzáöntik a többihez.Szent Márton napján először kínálják az újbort. Wölfinger Béla pincéjéban 2 ezer liter újbor érik a hordókban. Bár az időjárás nem kedvezett a szőlőnek, nála csak alig lett kevesebb a termés. Az igazi vaskeresztesi kékfrankosára pedig a hegybíró azt mondta, soha ne legyen rosszabb.
Hatos István - hegybíró, Vaskeresztes
"Nagyon szép, kerek, ízletes. A keresztesi sav, ami jellegzetes, már nem igazán érződik, mert az érlelés folyamán finomodott."
Ilyenkorra már letisztult a bor, a gazdák azonban még nem pihenhetnek.
Mittlné Ódor Anita - borosgazda, Vaskeresztes
"A fejtést már megkezdtük, de folyamatos. Most kezdődhet az érlelés hordókban és tartályokban, attól függ, milyen eladásra készül."
A hegybíró szerint ez a bor már palackba kívánkozik, hacsak már azelőtt el nem fogy.