Hírek

Szarvaskendi Gasztrofesztivál

2016. február 08., 15:52

A magyar hagyományokat, ízeket, a hamisítatlan, adalékanyag-mentes ételek fogyasztását népszerűsítette a már 3. alkalommal megrendezett Szarvaskendi Böllérverseny és Gasztronómiai Fesztivál. A megye 18 csapata mérte össze tudását, az ételeket több ezren kóstolták.

Szarvaskendi Gasztrofesztivál

Böllérverseny, hagyományőrző kulturális programok, helyi termékek kirakodóvására – egész napos programmal várták a szarvaskendi Szabó Tanyán az érdeklődőket szombaton. A nap reggel 6-kor disznóvágással kezdődött. A szombathelyi csapat először vett részt a böllérversenyen.

Lendvai Ferenc csapattag, Szombathely
Sokan voltak a csapatban, akiknek volt tapasztalatuk. Bár mi voltunk a leglassúbb csapat, de a legfinomabb étkeket készítettük. Az az igazság, hogy nekünk meglógott a malacunk. A hajnal fénypontja mi voltunk, azzal, hogy a malacunk elszalad, de meghalt a végén.

Péter József csapattag, Megyei Szerencsemalacok
Orjalevest készítettünk, párolt káposzta, hagymás törtburgonya, hozzá a töltelékáru: hurka, kolbács, pecsenye, és a toros káposzta, ami még fenn van a gázon.

Ezeket a hagyományos magyar ételeket kellett elkészítenie a böllérversenyre nevezett csapatoknak. Az ízeket, a tálalást és a feldolgozást is szakértő zsűri pontozta. A versenyt Boba, és Kemenessömjén előtt Kemenesmihályfa összeszokott csapata nyerte.

Kovács Ferenc zsűrielnök,
Olyan ételek készültek, amiről nem túlzás, ha azt mondom, az első három helyezett talán európai ritkaságnak is számító magyar étel volt.

A III. Szarvaskendi Böllérversenyen 18 csapat mérte össze tudását a disznóvágásban és feldolgozásban, no meg a jó hangulat megteremtésében. A programból a farsang farkához közeledve a rönkhúzás és a bolondesküvő sem maradhatott ki. A rendezvényt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a megyei önkormányzat és Millennium Polgári Egyesület szervezte.