Hírek

Semmelweis-nap alkalmából átadták az önkormányzat legrangosabb egészségügyi kitüntetéseit

2024. július 05., 13:01

Semmelweis-nap alkalmából átadták szerdán a Városházán az önkormányzat legrangosabb egészségügyi kitüntetéseit. Tizenegy szakember vett át rangos díjat Nemény András polgármestertől. Az ünnepségen kihirdették, hogy idén ketten kapják majd meg a Pro Sanitate Savariae Életműdíjat a novemberi Szent Márton Gálán.

Semmelweis-nap alkalmából átadták az önkormányzat legrangosabb egészségügyi kitüntetéseit

A Semmelweis-napi ünnepségen zsúfolásig megtelt a Városháza Eszter-terme. 

“What a wonderful world.” - ének

Hagyományosan ilyenkor jutalmazzák a kimagasló teljesítmény nyújtó egészségügyi dolgozókat. Nemény András köszöntötte a megjelenteket. A polgármester beszédében Semmelweis Ignác hagyatékának fontosságát hangsúlyozta.

Nemény András - polgármester
- Azt érzem ebben, hogy kicsit talán benne van az utókornak a lelkiismeret-furdalása is. Vagy ha másképp akarom gondolni akkor azt érzem, hogy fontos az utókor számára, hogy az Ő igazsága semmiképpen ne merüljön feledésbe.

Az elismeréseket a polgármester és Kecskés László, az egészségügyi bizottság elnöke adta át. A Kiemelkedő Egészségügyi Munkáért díj II. fokozatát négyen érdemelték ki: Bodnár Jánosné, a Markusovszky-kórház aneszteziológiai szakasszisztense; Fazekasné Májrits Zita, a Szombathelyi Egészségügyi Alapellátó Intézet közgazdásza; Morvayné Ruzsonyi Mária, a MÁV rendelőintézet szemészorvosa, valamint Vigh Andrea, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Patológiai Osztályának vezető asszisztense.

Vigh Andrea - patológia osztályvezető-helyettes, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház 
- Több, mint 35 éve dolgozom az egészségügyben, szerencsére soha nem volt egyszerű, soha nem volt egysíkú az, amit végeztem. Mindig a sors elém hozott újabb feladatokat, amire gondolkodás nélkül igent mondtam és utána derült ki az, hogy mivel is jár. A mai egészségügyi dolgozóknak már nemcsak a betegek mellett kell helytállni, hanem ismerniük kell kicsit a gazdaságot, ismerni kell egy kicsit az oktatást.

A Kiemelkedő Egészségügyi Munkáért díj I. fokozatát vehette át Varga László, a MÁV rendelő urológiai járóbeteg szakrendelésének vezetője. Díjazták Szabó Péternét, a Markusovszky-kórház sebészeti osztályának vezető ápolóját. Elismerést kapott Horváth Balázs mentőtiszt, aki számos területen bizonyította sokoldalúságát.

Horváth Balázs - mentőtiszt, Országos Mentőszolgálat
- Egy hatalmas elismerés, annak az elismerése, hogy közel 20 éve amivel foglalkozom, amivel gyakorlatilag kelek és amivel fekszem azt lényegében elismerik. Elismeri egy közösség és ez egy nagyon fontos visszajelzés és visszakapcsolás felém, hogy talán nem rossz irányban haladtam eddig a 20 évben.

Címzetes főorvosi címet vehetett át Gábriel András, a Fogaras utcai házi gyermekorvosi rendelő orvosa. Szombathely Egészségügyéért díjban részesült Petky Ágnes szülész-nőgyógyász, aki jelenleg nyugdíj mellett a MÁV rendelőintézet szakrendelésén dolgozik. Ezzel a díjjal jutalmazták Ávár Krisztina fogorvost és Doma Géza szülész-nőgyógyász-gyermekgyógyászt, aki tavaly a Markusovszky-kórház kiváló orvosa címet is kiérdemelte. A Semmelweis-napi ünnepségen bejelentették, hogy a Pro Sanitate Savariae Életműdíjat idén Grasselly Magdolna, a koraszülött intenzív osztály főorvosa és Horváth Boldizsár, a Markusovszky-kórház tudományos és oktatási igazgatója kapja. Az elismerést a hagyományoknak megfelelően a novemberi Szent Márton-gálán adják át.