Kollaritsék pusztacsói családi gazdaságában már csak mutatóba vannak sertések. Korábban 250 állatot is neveltek, de idővel folyamatosan csökkentették az állományt. A disznótartás költségei emelkedtek, ezt pedig nem ellentételezte a felvásárlási ár.
Kollarits Kornél
"Amikor a takarmányárak emelkedtek, a sertés ára lefele ment. Nemhogy jobb lett volna, hanem egyre rosszabb. Ingadozik folyamatosan a sertés ára és nem tud az ember előre számolni, hogy mi várható."
A 150 lelkes településen valamikor szinte minden háznál volt, most csak néhányan tartanak egy-egy malacot. A fesztiválra is innen, a falu határában két éve felépült telepről kaptak alapanyagot. Itt 1000 állat nevelkedik szinte teljesen automatizált körülmények között.
"Ez gyakorlatilag sertéspörköltből készült, savanyúkáposztából meg csülökből."
Míg az asszonyok a kondérnál szoroskodtak, a férfiak nyársra húzták a malacokat.
Árvai Gábor
"Sós, borsos, babérlevéllel elkészített páclében érlelődik 4 napig, aztán a nyárson két órán kerezstül melegítjük."
Ezután jöhet a többb órás sütés, amihez ez a csapat titkos összetételű, saját készítésű fűszerkeveréket használ. Mások a tradicionális hozzávalókra esküsznek.
Maráz István
"Ősi magyar fűszerek, amik eddig is ismertek voltak: bors, majoranna, paprika, fokhagyma. Természetes ízeket hoznak, nem aromák, nem szintetikus anyagok."
A hagyományteremtő fesztivált a pusztacsóiak a felújított faluközpontban rendezték meg. A Leader-program pályázati keretéből több mint 16 millió forintot nyertek, amihez 4,3 millió forint önerőt tettek hozzá. Ebből megszépült a templom előtti tér és egy új játszóteret is kiépítettek.
Hírek
Pusztacsón hagyományteremtő szándékkal rendeztek malacfesztivált
Bár a faluban már nem jellemző az állattartás, a település határában működik egy korszerű, német-magyar tulajdonú sertéstelep. Innen kaptak alapanyagot a malacsütő versenyhez. A rendezvényen felavatták a felújított faluközpontot is.