Hírek

Pinka-völgyi Halas Nap

2021. július 12., 15:03

Hallal töltött káposzta, tejfölös pontypaprikás, halas palacsinta, füstölt harcsa - ilyen finomságokkal igyekeztek meggyőzni a zsűrit a főzőcsapatok a 7. Pinka-völgyi Halas Napon, amit szombaton rendeztek Vaskeresztesen. Több százan látogattak el a horgászatot és a halételeket népszerűsítő programra, ahol többféle halas fogást lehetett kóstolni.

 

Pinka-völgyi Halas Nap

"Gyümölcsös, fűszeres, nagyon finom."

Különleges fűszerkeverékkel ízesített páclében érlelik a harcsafilét, ami aztán 40 percet pihen a füstölőben. Porteleki Gáborék ezzel neveztek a halételkészítő versenybe. A falatokat kétféle szósszal kínálták.

"Petrezselyem, lilahagyma, kakukkfű van benne."

Fodor Judit, Porteleki Gábor
"Ezeket szépen rákenem a bagettre, arra kerül a füstölt hal, és egy kis gyümölccsel, körtével, szőlővel turbósítjuk még föl."

Idén 20 csapat forgatta a fakanalat. A toronyiak pontypaprikást főztek.

Szabó Zsolt
"Halpaprikást készítünk tejfölös, gombás halpaprikást, és kapros, túrós nokedlivel fogjuk tálalni."

A csapatok minden évben igyekeznek valami különlegességgel előrukkolni. A rábapatyiak hallal töltött, petrezselymes-tárkonyos-kakukkfüves palacsintát készítettek.

Bucsekné Horváth Katalin
"Zöldfűszeres sima, egyszerű palacsinta, amit pontytöltelékkel készítettem, vargányával bolondítottuk meg, ettől különlegesebb az íze, és halászlé alapú mártással fogjuk tálalni."

A halas nap egyik fő célja a halételek népszerűsítése. Magyarországon fejenként 6 és fél kiló az éves halfogyasztás, az unióban ennek a négyszerese. Pedig a hal egészséges, egyszerűen és változatosan elkészíthető alapanyag.

Sziráki Bence - ügyvezető igazgató, Ma-Hal
"Magyarországon nincs nagy kultúrája a halfogyasztásnak, ezért minden rendezvény, ahol az emberekhez közel tudjuk vinni a halételeket, megkóstolják, megismerik őket, túllépnek az olyan tévhiteken, hogy pl. nehéz elkészíteni a halat, növelni tudjuk a halfogyasztást."

Közel 700 kg halat dolgoztak fel a rendezvényre. A sátraknál fűszeres rántott pontyot, többféle halászlevet és sült keszeget is lehetett kóstolni. Az egyik legkedveltebb fogás idén is a harcsaburger volt, 250 darab készült belőle.

Bősz Miklós - séf
"Mivel nyárról beszélünk, próbálok frissebb, citrusosabb ízvilágot csinálni. Pikáns, édeskés-savanykás koktélöntetet készítettem, a halpogácsa ízesítésében fokhagymával próbáltam dobni rajta."

"Egy, kettő, három!"

A halas finomságok mellett családi programok, koncertek várták a mintegy 700 kilátogató vendéget. Bemutatkoztak a vaskeresztesi hagyományőrzők is.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek vas Megyei Szövetsége
"Szerettük volna ezt a csodálatos kis települést a Pinka-partján népszerűsíteni, és a horgászszövetséget minél többen megismerjék. A rendezvény ehhez járul hozzá. A természeti és kulturális értékeket is bemutatjuk."

Szerveztek kispályás focitornát és 52 résztvevővel horgászversenyt is. Az Alpesi-tavon a legifjabbak mérték össze ügyességüket.

Bálint Dávid
"Kitől tanultad az alapokat? Apukámtól. Ez az első versenyem."
"Eddig ötöt fogtam. Milyen halak jöttek. Volt ponty, tükörponty."

A horgászversenyt a három kategóriában Pajtli Ferenc, Michael Schneider és Bálint Dávid nyerte, a focitornán a rábapatyi csapat győzött. A főzőcsapatok között a Toronyi Pikkelyesek és a Csipet Csapat lett első.