Hírek

Pincés-kemencés nap Lukácsházán

2018. november 21., 14:07

Kemencében sült langallót, aszalt gyümölcsöket, házi készítésű lekvárokat és forralt bort is lehetett kóstolni a pincés-kemencés őszi hegybejáráson Lukácsházán. A Csömötei-hegy 12 pincéje várta tárt kapukkal a látogatókat szombaton délután.

Pincés-kemencés nap Lukácsházán

"Mehet rá hagyma, minden? Megmelegítjük egy kicsit, jó?"

Készül a langalló Tamás Györgyiék portáján. A szeleteket hamar elkapkodják, és már sülhet is a következő adag a forró kemencében.

Tamás Györgyi
"Liszt, víz, élesztő, só, ezt a tésztát megkeleszteni egy órát, sütjük egy kicsit, utána rá van téve a tejföl, hagyma, baconszalonna."

A Csömötei-hegy 12 pincéjénél várták a vendégeket házias ízekkel: aszalt gyümölcsöket, lekvárokat, szörpöket, süteményeket, lángost kínáltak.

Jónás Zsigmondné
Langallóval, lángossal, különféle krémes dolgokkal, itt már csak a maradék látható, nagyon sokan voltak hálistennek."

A rendezvény hangulatát a kemencék adják meg, a lobogó tűz és a benne sült finomságok sokakat csábítanak sétára a szőlőtőkék között évente többször is.

Csejtei Péter - önkormányzati képviselő
"Minden évben 3-4 rendezvényt szervezünk a pincés-kemencés rendezvénysorozat keretében, ez ötödik éve működik. februárban kezdődik egy böllérversennyel, egy tavaszi barangolóval, majd ezzel az őszi hegybejárással."  

A megye minden részéről, de még Ausztriából és Budapestről is érkeztek látogatók, akik ízelítőt kaphattak a lukácsháziak vendégszeretetéből.

Drescher Gábor
"Három pincénél voltunk eddig, nagyon finom mini lángost ettünk rettenetesen tetszett nekünk is, sajtos-tejtölös, kis szalonnával, nagyon finom volt."

Vidáné Keczán Mária
"Meg vagyunk lepődve, Budapestről jöttünk és egy kellemes hangulatban találjuk magunkat, ezt a sokoldalúságot, ezeket a kellemes embereket örömmel visszük haza mint emlék."

"Ebben van citrom, narancs, szegfűszeg, fahéj, cukor."

Ahány porta, annyi recept: a hidegben jól fogyott a forralt bor és a tea is. (3:02) A kilátónál kézműves termékeket, adventi díszeket, mézet, bort kínáltak a helyi termelők a késő délutánig tartó hegyi forgatagban.