Hírek

Pincés-Kemencés Böllérversenyt tartottak a lukácsházi Csömötei-hegyen

2022. március 07., 18:05

Böllérmáj, medvehagymás sült kolbász, csülköskenyér és többek között erőspaprika pálinka – Volt mit megkóstolni a 7. Lukácsházi Pincés-Kemencés Böllérversenyen szombaton. A település évekkel ezelőtt határozta el, hogy a Csömötei szőlőhegy értékeit minden évszakban egy-egy rendezvénnyel mutatja be. A legnépszerűbb a téli, évkezdő eszem-iszom. 11 település csapat várta a pincés-kemencés helyszíneken a kötelező ételekkel és saját specialitásokkal a vendégeket.

 

Pincés-Kemencés Böllérversenyt tartottak a lukácsházi Csömötei-hegyen

Jó korán kezdődött a 7. lukácsházi böllérverseny, így az éhes látogatók reggelire már böllérmájat is kóstolhattak. Idén 11 település csapata népesítette be a Csömötei szőlőhegy pincés-kemencés helyszíneit.

"Viselem a betyár nevet, mert a babám már nem szeret."

Nemescsó a kezdetektől részt vesz a hagyományőrző rendezvényen. Egyik specialitásuk a hájas kráfli, mindig nagy sikert arat.

Szerdahelyi Bánó Irén – polgármester, Nemescsó
„Hájas tésztából készül, illetve készültünk egy nagyon finom böllér májjal is, ami helyben készítünk el. Nagyon ínycsiklandozó. A fűszereknél igyekszünk a hagyományoshoz visszatérni, sok hagymával, fokhagymával, sóval, borssal dolgozunk.”

Rábapaty először jött a pincés-kemencés böllérversenyre, betyárokkal, sültekkel, toros káposztával és rengeteg süteménnyel.

Desits Zoltán – csapatkapitány, Rábapaty
„Igazi disznóölési finomságot készítünk, hála isten, nagyon sokan kóstolják a finom ételeket, hoztunk nagyon finom borokat, pálinkát hozzá. Egész Rábapaty készült süteményekkel.

Senki sem maradt éhes a szőlőhegyen. Volt aki Győr mellől érkezett, sokan Szombathelyről, hogy megkóstolják a hagyományos ízeket.

Szűcs Attila
„Ez pont jó, mert vegyesen van, kicsit zsírosabb, bőrkésebb, meg szárazabb hús is van benne, úgyhogy jót választottam. Finom igen, nagyon.”

Wágner Szabolcs
„Eddig ettünk pogácsákat, különféle disznóságokat, most meg forraltborozunk, előtte ittunk erőspaprika pálinkát, és nagyon finom volt, úgyhogy valószínű, hogy még egyet is fogunk inni.”

Zenével, tánccal nyitották meg ünnepélyesen is a rendezvényt.

Majthényi László – elnök, Vas Megyei Közgyűlés
Ideális helyszín a Csömötei szőlőhegy, ez az ideális helyszín a gazdáját arra ösztönzi, hogy folyamatosan fejlesszen, megújítson, építsen valamit.

Lukácsháza a Csömötei szőlőhegy értékeit mutatja be évről évre, de lehetőséget ad a rendezvény a térség településeinek megismerésére.

Virág János – polgármester, Lukácsháza
„Ez Lukácsházának egy kirakat rendezvénye, hosszú éveket készültünk erre, 2012-13-ban projektek keretében pincés-kemencés helyszínek épültek fel a Csömötei szőlőhegyen a Borbarát Hölgyek Egyesülete és a pincés-kemencés gazdák jóvoltából közösen valósítottuk meg ezt az egészet.”

"Három pálinkát? Hogyne adnék!"

A házigazdák idén is kitettek magukért.

Albert Móni – csapatkapitány, Lukácsháza
„Ételből, a klasszikus disznótoros ételeket, rengeteg süteményünk van, amit szeretnék megköszönni a borhölgyeknek, a boszorkányoknak, civilek is sütöttek, a csapatból is rengetegen.”

Ebben a hatalmas serpenyőben készül a csíki chips, mégpedig pityókából, ahogy ők mondják. Lukácsháza erdélyi testvértelepülése, Csíkkozmás negyedik alkalommal, visszatérő vendég a rendezvényen.

Szántó László – polgármester, Csíkkozmás
„Nagy megtiszteltetés számunkra és tényleg látjuk, hogy mi az értelme ennek a böllérversenynek, a fő cél az emberek kiszolgálása, a közösségépítés és a jókedvű hangulat.”

Népszerű volt a medvehagymás kolbász, a juhtúró, és a többi specialitás is. A csapatok és bölléreik munkáját zsűri is értékelte. A versenyt Csíkkozmás nyerte, Lukácsháza a második, Pusztacsó a harmadik helyen végzett.