Horváth Nóra
“Ugye a szelet nem szereti”
A mérő állomásoknak komoly szakmai és technikai feltételeknek kell megfelelniük. 79-en kapták már meg a vizsgálati jogosultságot, de az országban mindössze 25-30 működik aktívan. Vas megyében egyedül Vasszécsenyben. A vizsgálat díja a permetezőgép paramétereitől függ.
Horváth Nóra – felülvizsgálatra jogosult vezető, Felülvizsgáló Állomás Petőfi MTSZ
„Függ a fúvókák teljesítményétől, a gépen levő szivattyú teljesítményétől, általánosságban elmondható, hogy az egyes fúvókák között 10%-nál nagyobb szórás eltérés nem lehet, ez egy sarkalatos dolog. Ha ezen túl lóg, akkor javítás, csere, új vizsga. Attól függően, mekkora nagy a probléma.”
A sikeres vizsgálat érdekében érdemes kitisztított géppel érkezni, ahol tiszta vízzel történik az ellenőrzés. A járvány helyzet is lassítja a folyamatot, de a gazdák nem tartanak a vizsgálattól.
Károlyi Beatrix - agronómus, Zonker Kft.
”A magyarországi jogszabályok különösképpen a növényvédelemet érintő jogszabályok, eddig is szigorúak voltak és az európai uniós szintnek megfelelően voltak szabályozva a növényvédelmi tevékenységek is,úgyhogy én azt gondolom, hogy a magyarországi gazdákat különösebben nem fogja befolyásolni. Tehát, nem lesz ez egy plusz feladat. ”
A legtöbb gazda észre veszi, ha nem működik rendesen a permetező gépe, főleg a gyomirtás után maradnak árulkodó jelek. Akik regisztráltak már, azok a vizsgáig dolgozhatnak gépeikkel. Akik azonban még nem jelentkeztek be, vagy a berendezésük nem felelt meg a műszaki ellenőrzésen, a sikeres vizsgáig hivatalosan nem végezhetnek munkát a permetezővel és egy esetleges hatósági ellenőrzés során a munkát le is állíthatják. Vas megyében 1500-2000 gépet kötelesek bevizsgáltatni tulajdonosaik.
Hírek
Permetező gépek kötelező bevizsgálása
Az európai uniós szabályoknak megfelelően három évente kötelező bevizsgáltatni az árutermelésben használt permetező gépeket. Az ehhez szükséges feltételek Magyarországon az idei évtől teremtődtek meg. Elsősorban a keresztirányú szórásegyenletességet vizsgálják, ezzel biztosítva az élelmiszerlánc biztonságot.