Éppen a zsemléket helyezik a kemencébe a diákok. Majd sorban a többi, szakmai vizsgára elkészített pékterméket. Kifli, kenyér, pogácsa vár még sütésre. Eközben Zsófi keze alatt a briós készül. Vizsgafeladatként ezt és orosházi banánt kellett készítnie.
Horváth Zsófia
Az anyagnorma betartása nagyon fontos. És ami finommá teszi a termékeket az a tejpor, a tojáspor, a cukor ami kihozza a termékek ízét és a dekorcukor és az orosházi banánon a fahéjascukor.
Az osztály másik fele ma cukrásztermékeket készített. Itt is nagy volt a sürgés-forgás. Hajninak dobostortát és franciakrémest kellett készítenie.
Soós Hajnalka
A franciakrémes kicsit nehéz a vajastészta miatt, de nem vészes, könnyen meg lehet csinálni. A dobostorta egyszerű, maximum a tetejével lehet baj.
Szakemberek szerint a diákoknak könnyebbséget jelent, hogy az iskolának van saját tanműhelye. Így mind a pék, mind a cukrász szakma termékskáláját helyben tudják gyakorolni. Az elmúlt évek változásainak köszönhetően a szakmai vizsga több modulból áll. A vizsgabizottság több szempont alapján értékeli a diákok teljesítményét.
Orosz Mária, a vizsgabizottság elnöke
Figyeljük azt, hogy mennyire tudják megszervezni a munkájukat, akár a pék, akár a cukrász gyakorlatukon. Mennyire tudják kiszámolni a feladatukat, mennyire tudják megszervezni logikai-gyakorlati sorrendben a munkájukat és értékeli a zsűri a végén az elkészült termékeket.
A szakmai vizsgák még ezen a héten tartanak az iskolában. Majd keddtől a szóbeli érettségik kezdődnek.