Hírek

Pedagógustalálkozó Szombathelyen

2010. február 26., 16:48
Tegnap a város közgyűlése nem tárgyalt a költségvetésről, és ez érinti a város oktatását is. Nagyjából kilencmilliárd forint szükséges Szombathely 50 közoktatási intézményének fenntartásához. Ennek 40%-át kell az önkormányzatnak előteremtenie. Az állami normatíva félmilliárd forinttal csökkent, miközben a feladatok nem változtak. Ez akár újabb iskolabezárásokhoz is vezethet - hangzott el egy mai fórumon.


A találkozón, amely a Szombathelyi Pedagógusok Szakmai Képviseletének Közgyűlése is volt egyben, dr. Czeglédy Csaba alpolgármester hangsúlyozta: ha márciusban sem lesz költségvetés a központi támogatások nagy részétől elesik a város. Az alpolgármester a tervezett félmilliárdos helyett 110 millió forintos elvonást javasolna az oktatástól. Ez szerinte vállalható lenne az intézmények számára.

A város oktatási bizottságának vezetője, Rettegi Attila  válaszul elmondta: márciusban valóban lenni kell költségvetésnek, ám nem nem mindegy, hogy milyen áron. Az elnök szerint az állami megvonást a város csak hitelfelvétellel tudná pótolni, ami nem megoldás hosszútávon. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az állam oktatáspolitikáját újra kell gondolni a jövő tanévben.