Hírek

Párlatnap Kőszegen

2018. február 05., 15:47

Almaesszencia, szivarpárlat, cserszegi fűszeres seprő – többek között ilyen különleges párlatok is érkeztek a Kőszegen második alkalommal megrendezett pálinkaversenyre. A Páratlan Párlatnap elnevezésű rendezvény fő célja a hungarikummal kapcsolatos hagyományok ápolása, valamint újak elindítása.

Párlatnap Kőszegen

Ágyúszóval vette kezdetét Kőszegen a második Páratlan Párlatnap. De nem csak a lövés emlékeztetett a török időkre.

"Alapvetően mázas alja van, ebbe kb. 4 dl bort tudtak beletenni, ebbe különböző gyógynövényeket tettek valószínűleg. Ez a nagy kupola volt az a hűtőközeg, ahová lecsapódott a pár."

Ez az edény pontos mása egy, az 1532-es török ostrom előtti időkből való régészeti leletnek. Ebben főzték egykor az élet vizének nevezett italt.

Pócza Zoltán – igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ
Ebben készítettek a Jurisics-várban párlatot égetett borból gyógynövények hozzáadásával, úgyhogy mondhatjuk azt, hogy a kőszegi vár volt az egyik legrégebbi, bizonyítottan pálinkafőzőhely az országban.

A Magyar Pálinka Lovagrend és a párlatnap közös célja, hogy minőségi pálinkák készüljenek az országban, ezt szakmai előadásokkal is segítették.

"Mindig egy nagyon pici kortyot, azt megforgatjuk, megrágjuk."

A zsűri elnöke, Vas megye egyetlen női pálinkamestere azt mondja, fontos a szín, az illat, és többek között a zamat is.

Rátz Mónika – pálinkamester
Rekordszámú lett a minta, hiszen 152 tétel került nevezésre, és elmondható, hogy javuló tendencia mutatkozik a minőségben mindenképp. Tehát szinte csak az 1/3-a volt az a tétel, ami nem ért el helyezést. A nagy többség minőségi pálinkát versenyeztetett.

Az egyik szombathelyi főzde 4 pálinkáját is nevezte a versenyre.

Molnár Miklós – vezető, Magyar-Molnár Pálinkafőzde
Négy éve működünk Szombathelyen, de kereskedelmi főzdeként egy éve, előtte bérfőzdeként működött az üzem. Kőszegre kötelező eljönni, itt nagy hagyománya van a pálinkafőzésnek.

A versenyhez kapcsolódó fesztiválon a hagyományos pálinkákon kívül több különlegességet is megkóstolhattak a látogatók.

Nagy Roland
Nagyon finom, már a neve alapján is nagyon megtetszett. Kíváncsi voltam, hogy milyen ízű. Mit ivott? Háremet.

A Páratlan Párlatnapon helyi termékekkel, süteményekkel, sőt frissen sült töpörtyűvel is megvendégelték az érdeklődőket.