Ebben a szombathelyi pálinkafőzdében egyelőre még nem működnek a gépek, most készülnek az új szezonra. Eddig itt, évente 70 ezer liter pálinkát állítottak elő. A tulajdonos ugyan tart attól, hogy a törvény módosítása miatt valamelyest visszaesik a forgalom, de, ahogy ő fogalmazott, jobban félti azokat az embereket, akik élnek a lehetőséggel, és otthon főznek majd pálinkát.
Horváth Ágnes véleménye szerint komoly egészségügyi és baleseti következményei lehetnek annak, ha sokan szaktudás és megfelelő felszerelések nélkül vágnak majd bele a házi pálinkakészítésbe.
Horváth Ágnes, pálinkafőző
"Amit valaki otthon állít elő, ha nem jól sikerül, akkor esetleg a kórházban fogja megbeszélni a szomszédjával, hogy miért mérgezte meg? Ilyen szinten ellenőrzött berendezés nélkül, pénzügyőri bejelentés nélkül nem tartom jó ötletnek."
Horváth Ágnes szerint, aki eddig nála vagy más főzdékben készítette el pálinkáját, az továbbra is velük fog dolgozni. És mivel 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni, így az eddigi 1200-1300 forint helyett most 500-700 forintba kerül majd egy liter pálinka főzetése. Emiatt - szerinte - nem éri meg kockáztatni és beruházni sem. A törvény legfontosabb rendelkezései közé tartozik, hogy saját gyümölcsből a pálinka előállításához otthon, 100 liter űrtatlamú készülékeket lehet használni. De ezeket nem kell bejelenteni a hatóságoknál, nem kell engedélyeztetni. A vámosok azt mondják, szigorúan fogják ellenőrizni a házi főzdéket is.
Cséve Szabolcs pü. főhadnagy, regionális sajtószóvivő, VPOP
"A Vám-s Pénzügyőrség továbbra is ellenőrizni fogja azt is, hogy megfelelő minőségű berendezéssel történik a főzés és azt is, hogy a készülék a 100 liter űrtartalmat nam haladják meg."
Tavaly egyébként a vámosok hat, idén pedig már két zugfőzdét buktattak le Vas megyében. Arról viszont nem tudnak, hogy bárkit is ért volna baleset pálinkafőzés közben a megyében.