Hírek

Online főzés és kertészkedés az Agorában

2020. május 15., 23:11

Az AGORA népszerű sorozata volt az elmúlt években a hastag nevű közösségi sütés-főzés. A veszélyhelyzet miatt ugyan felfüggesztették a programot, de csütörtökönként az online térben folytatják.

Online főzés és kertészkedés az Agorában

Horváth Zoltán - igazgató, AGORA
"Az elkövetkező hetekben több ilyen közösségi sütés-főzés is lesz, arra szeretnénk önöket biztatni, hogy egyrészt készíték el otthon ezeket az ételeket, másrészt pedig, ha van kedvük bemutatni a nagyközönségnek azt, amit önök otthon készítenének el, vegyék fel videóra, küldjék el nekünk a Facebook-oldalunkra, s mi azt igyekszünk közzétenni."

"Palack búra alatt, párás környezetben gyorsabban növekednek a palánták.”

Keddenként a kertészkedés áll a középpontban. A #kulturnoveny sorozatban paradicsomot és fűszernövényt nevelgetnek az AGORA munkatársai, a magok fejlődését hétről-hétre fotóval dokumentálják és egy rövid leírás kíséretében közzéteszik a Facebook-on. A képeken jól látszik, hogy a gondozásnak hála Jóna Timi oregánója és Geosits Judit bazsalikomja is szépen növekszik.

A paradicsom természtéséhez Mészáros Marcsi ad rendszeresen jó tanácsokat. Kiderül például, miért kell a palántákat pikírozni.

Mészáros Marcsi
"És most lássuk, mi kell a pikírozáshoz? Először is ültetőközeg. Én egy magas szervesanyagtartalmú talajt kevertem össze fahamuval. A fahamu nagyon jó a paradicsomoknak, magas a foszfor- és káliumtartalma."

Ha a palánták már eléggé megerősödtek, kiültethetjük a kertbe, erről is elhangzik néhány hasznos tudnivaló.

"Tervezzük meg, mit, hova és mennyit ültetünk. Ha paradicsomból önellátók szereténk lenni, hat tő per fővel kell számolnunk. Ha magaságyásban gondoldunk, ott a helykihasználás is nagyon fontos, hiszen csak korlátozott terület áll rendelkezésünkre."

Az online kertészkedés célja, hogy minél többen kedvet kapjanak a növények ültetéséhez, gondozásához. Ezt az is megteheti, akinek nincs kertje, hiszen az erkélyen, sőt a szobában is lehet paradicsomot és fűszernövényeket nevelni, amelyek később hasznos alapanyagnak bizonyulhatnak a konyhában.