Ebben a szombathelyi húsboltban több mint húsz százalékkal csökkentek az árak januárban. Korábban a csont nélküli karaj kilója 1800 forintba került, most 1380-ért adják. Az ÁFA-mérséklés óta itt is többen vásárolnak disznóhúst, de nem számottevően.
Mercs Árpád - tulajdonos, Kámon-Hús Kft.
"Valamennyire nőtt itt nálunk is, de annyira nem észrevehető. A szezonális dolgokat viszik jobban, nem a magasabb árfekvésűt, amiből nagyobb engedmény van, hanem a szezonális dolgokat, kolbászhúst, ilyesmit."
A nagyáruházakban látványosan nőtt a kereslet a sertéshús iránt, mert olcsóbb: combot már 900, csülköt 950, csont nélküli tarját, oldalast és karajt 1200 forintért is lehet kapni. A vevők többsége az ár alapján dönt, mások a minőségre figyelnek.
Csécs Dávid
"Amire szükségünk van, azt úgyis megvesszük, függetlenül attól, hogy mennyibe kerül. Inkább jobbat, azért jöttem ide, ha kevesebb fér bele, akkor kevesebbet, de inkább a minőséget keressük."
Az ÁFA-csökkentés nem vonatkozik a vágási melléktermékekre, mint a köröm, a bőrke vagy a zsírszalonna, és a belsőségekre sem. Ugyanez igaz a feldolgozott hústermékekre, így a kolbász, sonka, szalámi, virsli sem lett olcsóbb.
A jáki Rácz-majorban 80 kocát és több mint ezer malacot tartanak. Saját maguk dolgozzák fel és értékesítik a húst vevőiknek és viszonteladóknak. Az ÁFA-csökkentés a tenyésztők számára is kedvező változásokat hozhat.
Rácz Károly - gazdálkodó
"Természetesen még most nem érezzük, de úgy gondolom, hogy az élelmiszer ÁFA-csökkentés fogyasztást fog generálni, és ennek a tenyésztők is megérzik a hasznát."
A sertéshús felvásárlási árában az elmúlt időszakban volt egy hullámvölgy, ami a bolti árakon nem érződött igazán. Ebben közrejátszhatott az Egészségügyi Világszervezet vörös húsokra vonatkozó negatív reklámja. A magyar árakat elsősorban a német és a holland piac határozza meg, most a disznóhús kilóját 330 forintért veszik át a tenyésztőktől. Abban bíznak, hogy ez az összeg rövidesen 350 forintra emelkedhet.