Hírek

Október 15. a Fehér Bot nemzetközi napja

2024. október 15., 16:30

Október 15. a Fehér Bot nemzetközi napja. Ilyenkor világszerte több figyelem irányul a vak és látássérült emberekre. Hétfő délután az AGORA-ban rendeztek ünnepséget az alkalomhoz kapcsolódóan.

Október 15. a Fehér Bot nemzetközi napja

Fehér Bot napi ünnepséget tartottak az Együtt Élünk elnevezésű, öt napig tartó érzékenyítő programsorozat nyitónapján. A Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum 10. osztályos tanulói, Malek Fanni és Pécsi Luca a vakok helyzetére reflektáló verseket szavaltak. A rendezvény célja idén is felhívni a figyelmet a látássérültek sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb beilleszkedésük útját.

Bősze György - elnök, Látássérültek Vas Vármegyei Egyesülete
Nagyon fontos az, hogy megtanuljanak jól segíteni, mert hát azt könyvből nem igazán lehet, sokkal egyszerűbb autentikusan, megkérdezve, és akkor így a kapott válaszok alapján segíteni. Szerintem egy kicsit jó irányba halad a világ, ebben legalábbis, hogy egyre empatikusabbak lesznek velünk az emberek.

A szombathelyi Lions Clubot Süle János képviselte a rendezvényen. Beszédében arra a tengerentúli aktivistára emlékezett, aki előmozdította a vakok társadalmi beilleszkedését a múlt század elején. A Lionok azóta világszerte a vakok lovagjaiként ismertek.

Süle János - tag, Lions Club
Helen Keller az az írónő, aki vakon, sok-sok évtizeddel ezelőtt a vakok, a gyengénlátóknak a problémáit igazán belülről érezve, szívvel lélekkel vallotta és sok mindenben segített. Nekünk, lionsosoknak ő a példaképünk.

Fekete Árpád, az Ezüsthíd Integrált Szociális Intézmény nyugalmazott igazgatója a támogatott lakhatási lehetőségeket ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

Fekete Árpád - ny. igazgató, Ezüsthíd Integrált Szociális Intézmény
A támogatott lakhatás Vas megyében elsőként - és remélem, hogy nem utolsóként - elindult, mint újszerű ellátási forma

A Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában működő táplánszentkereszti otthonban még vannak férőhelyek - hívta fel a figyelmet Fekete Árpád. A rendezvény végén Bősze György, a látássérültek helyi egyesületének elnöke a szervezet stabil anyagi helyzetéről tájékoztatta a hallgatóságot, majd kötetlen beszélgetéssel zárult a program.