Hírek

Nyáron 25%-kal többen tárcsázzák a 112-es segélyhívó számot, mint általában

2024. augusztus 21., 09:17

Nyáron 25%-kal többen tárcsázzák a 112-es segélyhívó számot, mint általában. Megdöbbentően sok felesleges hívás érkezik a központba. Hazánkban két helyen, Miskolcon és Szombathelyen fogadják a bejelentéseket, amelyeket szükség esetén a készenléti szervek felé továbbítanak.

Nyáron 25%-kal többen tárcsázzák a 112-es segélyhívó számot, mint általában

Az Európai Unióban a nap 24 órájában hívható segélyhívó szám a 112, ezt tárcsázva azonnali segítség kérhető a mentőszolgálattól, a katasztrófavédelemtől vagy a rendőrségtől. A szám minden nyilvános-, vezetékes- és mobiltelefonról ingyenesen hívható.

Horváth András - r.alezredes, vezető, Hívásfogadó Központ Szombathely
“Nyáron az tapasztalható, hogy az év elejéhez képest körülbelül 25%-kal emelkedik meg a hívások száma. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a nyári időszakban több a rendezvény, több a program, több szabadideje van az embernek, kimozdulnak az emberek, több a baleset, több az olyan rendezvény, ahol nagy tömegek gyűlnek össze és ebből egy idő után probléma keletkezik.”

A magyarországi hívások 40%-át a szombathelyi központban fogadják az operátorok. Az összes bejelentésnek csupán 36%-a olyan, ami készenléti szerv beavatkozását igényli. Tájékozatlanság miatt sokan tudakozónak használják a 112-t, néhányan pedig rosszindulatú szándékkal jelentkeznek be. Percenként átlagosan öt felesleges hívás fut be a vonalra.

Horváth András - r.alezredes, vezető, Hívásfogadó Központ Szombathely
“A szabálysértési törvényben ez egy külön tényállás, amikor valaki a segélyhívó számot a rendeltetésétől eltérően használja. Pénzbírsággal fenyegetett ez a szabálysértés, és 200.000,-Ft-ig büntethető az a személy, aki indokolatlanul hívja a segélyhívót.” 

Az indokolatlan hívások túlterhelhetik a rendszert, veszélybe sodorva azoknak az életét, akik valóban segítségre szorulnak. A téves hívások visszaszorítása érdekében a rendőrség egész évben aktív szemléletformáló és ismeretterjesztő kampányt folytat.