Hírek

Nyári piaci körkép

2021. július 13., 15:29

Közel másfélszeresére drágult a sárgabarack a tavalyihoz viszonyítva, ennek ellenére nemcsak étkezési célra, hanem lekvárnak is keresik a szezonális gyümölcsöt. A piacon a meggyet jó áron kínálják, a fürtös uborka kilója pedig nagyjából 500 forint körül mozog.

 

Nyári piaci körkép

Ennek a nagy szemű málnának 2500 Ft kilója - háromszázzal forinttal drágább, mint tavaly. Sok munka áll abban, hogy ilyen egészséges a Szombathelyen termett gyümölcs.

Szendi Sándorné - őstermelő
“”Az az igazság, az időjárás nem kedvező neki, rengeteget öntözünk, csepegtető megy, és azért ilyen szép a málna.”

Az uborkának túl hideg volt a tavasz még a fólia alatt is, most pedig a kánikula nehezíti meg a termelők dolgát.

Zinger Zoltánné - őstermelő
“Én maradok az árba’, 600 forintért adtam a kovászos uborkát akkor is, most is, én az áraimat nem emeltem fel, egy lekvárnál kicsit, mert azt nem lehetett, de mindenemet úgy adok, mint azelőtt, nézze, egy vevőkört meg kell tartani, mert nem mindenkinek van ám ilyen bukszája!”

A jóféle kovászos uborka elkészítéséhez pedig nem szabad vízhiányos zöldséget használni, mert akkor keserűvé válik. Ezt (06:30 - mutatja) a kóstolót a piac egyik bejáratánál kínálják a vásárlóknak.

Polákovics Marietta - igazgató - Szombathelyi Vásárcsarnok
“Diákok nyári munkát végeznek nálunk, és kóstoltatják a szezonális termékeket, a vásárcsarnok dolgozói csapata éppen kovászos uborkát készített múlt hét végén, és azt kóstoltatjuk most, kovászos uborkát árusító árusaink megjelölésével, lehet népszerűsíteni a recepteket el lehet vinni, ezt osztogatják.”

A szezonális gyümölcsök sztárja most a sárgabarack, csak az árát sokallják idén a vevők. Ez a mennyiség a Balaton mellől érkezett.

Lendvai Lászlóné - őstermelő, kereskedő
“Olyan 40 százalékkal lehet mondani, hogy drágább, nagyon jófajta mindegyik, mert befőzésre már alkalmas, az ár, mint mondtam, 40 százalék ugye nagyon sok, meg ugye van a meggy, a ribizli, ezek mind ilyen szezonális gyümölcsök, és ezeknek, a meggynek elég jó az ára, 6-700 forint, a ribizli ezer forint, az saját termésünk.”

Az idősebbek lekvárnak visznek nagyobb mennyiséget a sárgabarackból - mások készen vennék inkább.

Lendvai Lászlóné - őstermelő, kereskedő
“Ma is hoztam két üveggel, hát csak így meg is mutatom, szép sárga, tartósítószer nélküli, ez idei befőzés, igen, én tartósítószert semmibe se teszek, azt fel kell főzni, száraz dunsztba tenni, hogy elálljon.”

Ezt a nagyobb szemű sárgabarackot pedig inkább étkezési céllal vásárolják.

Barátné Varga Mária
“Én már befőztem, megmondom őszintén, keveset, nem sokat, de jó drágát, 1500 forintos barackot, de nagyon finom édes volt, édesebb, mint ez a nagy szemű, ezt mostani fogyasztásra vásároltam. - Jól látom, hogy kóstolót is kapott? - Igen, kaptam, megkóstoltam, finom, édes, érett, puha, de az a kisebb, közepes méretű édesebb volt, amit én befőztem, fajtánként változó.”

A sárgabarack kilója 1200-1600 forint körül mozog, az uborkához 450-700 forint körül lehet most hozzájutni a piacon. Bőséges a választék a szombathelyi vásárcsarnokban.