A paradicsom kilóját 250 és 400 forint között kínálják a szombathelyi vásárcsarnokban, a paprika ára 200 és 500 forint között változik, minőségtől és fajtától függően. Nem véletlenül nagy a kínálat, augusztus elején megkezdődött a lecsószezon, és a vevők több kilót is kérnek a hozzávalókból.
Lendvai Lászlóné - vállalkozó
“Paradicsomból van ez a gömbölyű fürtös paradicsom, van a hosszúkás szilvaparadicsom. Paprikából meg hát ez az egyszerű lecsópaprikám van nekem. Meg van pirospaprika, amit darálni szoktak vinni, ledarálják, télire elteszik.”
Friss most a gyengebab, aminek 700 forintért kínálják kilóját, és nemcsak főzésre, de eltevésre is alkalmas. Fogy még az uborka, a csalamádébavaló, valamint jó ízű már a hazai szilva is, amit szintén sokan keresnek. Gond van viszont az alföldi hagymával, aminek nem kedvezett az időjárás.
“Megmutatom, látja! Ez is. Pedig semmi baja, kiszedték, szárogatták, és már kezd, mert olyan magas neki a víztartalma.”
A sok csapadék és az utána következő hőség megtette a hatását, ezért a zöldség nem tárolható sokáig.
Horváth Emil - kereskedő
“Mindenki annyit vigyen, amennyi a fogyasztásra jó, és akkor mindig frisset vesz. És senki nem tehet erről, mert hát ilyen volt az időjárás. Itt még hála isten, hogy ezen a részen, minálunk annyi csapadék nem volt, mint amennyi lent az Alföldön volt.”
Vöröshagymából és fokhagymából várhatóan télre már hiány lesz, ezért számítani kell az árak emelkedésére és az importtermékek megjelenésére.