Hírek

Nincsenek könnyű helyzetben a méhészek

2024. október 14., 16:30

Nincsenek könnyű helyzetben a méhészek - egyre problémásabb az értékesítés, a méz felvásárlási ára megfeleződött, miközben a költségek nőnek. A méhésztársadalom átlagéletkora pedig egyre emelkedik, nincs utánpótlás. Erről is szó esett az ötödik Vas Vármegye Méhésznapon szombaton a Kámoni Arborétumban. Szakmai előadások hangzottak el, megemlékeztek az elődökről és elismeréseket is átadtak.

Nincsenek könnyű helyzetben a méhészek

A megyei méhész szervezet szakmai napjának célja évről évre a 140 fős tagság összetartásának erősítése, és új ismeretek átadása.

Bárdics János - elnök, Országos Magyar Méhészeti Egyesület Szombathelyi Szervezete
"Két szakmai előadást hallhatnak a méhészek. Az egyiket dr. Csenár Márton tartotta, kistermelőknek jogszabályismeretet és hatósági vizsgálatot mutatott be, tehát gyakorlati ismereteket szerezhetnek a méhészek. A másik dr. Békési László nyugdíjas kutató előadása volt a méhbetegségekről. Van tehát egy gyakorlati és egy elméleti előadásunk. A cél az, hogy a méhészek új, gyorsan hasznosítható, időszerű ismeretanyaghoz jussanak."

Sok nehézség sújtja a méhésztársadalmat - mondja a helyi szervezet elnöke. Nincs utánpótlás, az átlagéletkor egyre nő. Az értékesítést akadályozza az Ukrajnából beáramló olcsó méz és a rizssziruppal hamisított kínai áru. Egyre kevésbé éri meg méhekkel foglalkozni: a költségek emelkednek, miközben a hordós méz felvásárlási ára a felére csökkent.

A problémák ellenére a szakmai nap jó hangulatban telt. Megszervezték a mézes sütemények versenyét - készült kókuszkocka, zserbó és mézeskalács is. Az udvaron pedig főzőcsapatok forgatták a fakanalat, babgulyás és sertéspörkölt rotyogott a bográcsokban.

Giczi Károly
"Bors, paprika, kömény, paradicsom, babérlevél, meg hát a vargánya, ami most igaz keresni kell, de sikerült szedni."

Életút oklevéllel köszöntötték az idős tagtársakat, kiváló méhész elismerést kapott Tóth Árpád és Soós Tibor, megemlékeztek Saághy Mihályról, és adománymézet adtak át az Alpokalja Nagycsaládos Egyesületnek.

Az idei mézszezon közepesen sikerült, három héttel előbb éledt a természet, sok növény egyszerre virágzott. A fogyasztók azzal segíthetik legjobban az ágazat szereplőit, hogy közvetlenül a termelőktől vásárolnak mézet.