Hírek

Népes mezőny gyűlt össze vasárnap a 11. Szombathelyi Sárkányhajó Fesztiválon

2024. augusztus 06., 15:26

Népes mezőny gyűlt össze vasárnap a 11. Szombathelyi Sárkányhajó Fesztiválon. A 15 csapat részvételével zajló közösségépítő versengés végig kiváló hangulatban telt és az esős időjárás dacára rengeteg nézőt vonzott a Csónakázó-tó partjára, akik lelkesen buzdították az evezősöket.

Népes mezőny gyűlt össze vasárnap a 11. Szombathelyi Sárkányhajó Fesztiválon

Évek óta nagy sikerrel zajlik országszerte a Magyar Sárkányhajó Szövetség kezdeményezésére életre hívott Sárkányhajó Fesztivál, amely Velence után Szombathelyen is versenyzésre csábította a csapatokat, immár 11. alkalommal. Ezúttal 15 egység állt rajthoz.

Sziklenka László - szervező, Magyar Sárkányhajó Szövetség
- Nagyon szeretjük Szombathelyt, nagyon jó helyszín, egy ideális fesztiválhelyszín a sárkányhajózásnak. Tizenöt csapat versenyez idén, de főleg a szombathelyi csapatoknak szervezzük ezt a versenyt, de szoktak jönni más városokból is, főleg szabadidős csapatok. Ugye ez azt jelenti, hogy hetente egyszer lemennek aztán sárkányhajókban edzenek. Nem úgy, mint a kispályás focit, hanem ők a sárkányhajózást választják sporttevékenységnek.

A csapatok többsége visszatérő, jellemzően munkahelyi közösségek ragadnak lapátot. Az idei fesztiválon is szombathelyi vállalatok, tűzoltók és rendőrök is vízre szálltak. Szinte a kezdetektől állandó résztvevője a fesztiválnak az Olad Városrészért Egyesület is.

Patona Tamás - elnökhelyettes, Olad Városrészért Egyesület
- Azért jöttünk, hogy jól érezzük magunkat illetve a 11-ből nyolc vagy kilenc alkalommal már itt voltunk. Nem hagyhattuk ki! Nekünk ez minden évben egy olyan rendezvény, amit meg kell hogy csináljunk. Nagyon-nagyon szeretjük, mindig más csapattal jövünk, tehát mindig vannak változások, mindig vannak újak, de vannak régi embereink is, akik folyamatosan jönnek. Ezt, aki egyszer kipróbálta, nem tudja abbahagyni.

A nyílt és a vegyes kategória mellett a hölgyek is próbára tették erejüket. Tudatosan készültek a megmérettetésre.

Gálosi Zsuzsanna - csapatkapitány, Pink Dragon 
- Fizikálisan a lányok sportosak, hetente többször együtt tornázunk úgymond. A ruhánk a hímzőműhely készítette nekünk természetesen fontos volt, hogy pinkbe érkezzünk, feltűnőek legyünk, úgyhogy szerintem sikerült.

A kiváló hangulatú versenyek nemcsak a résztvevőket, hanem a szép számmal kilátogató nézőket is szórakoztatták. Az időnként eleredő eső sem tartotta távol a szurkolókat, akik valamennyi befutónál nagy lelkesedéssel buzdították a hajósokat. A nap végén az Open Kupát a Tűzoltók nyerték meg, a Vegyes Kupában a Főnix Power Team diadalmaskodott, míg a hölgyeknél az Acél Boszik nyakába került az aranyérem.