Ínycsiklandó illatok szálltak az Kámoni Arborétumban. Szombathely és a szomszédos települések méhészei gyűltek össze, hogy főzőtudományukat is összemérjék.
Giczi Kálmán - méhész
“Ez ami készül bent, ez zúzapörkölt Vas megyei módra, mert ugye nem mindegy, mindenhol máshogy készítik. Itt megadjuk a fűszert, amennyi bele jár, és kóstolgatjuk, ugye van egy kis csapatunk, aki bírál, aki megmondja, hogy na még ez kell bele, az kell bele, aztán azon vagyunk, hogy finom legyen.”
A Vas vármegyei Méhésznapot idén negyedik alkalommal rendezte meg Országos Magyar Méhészeti Egyesület Szombathelyi Szervezete. Az eseményt mindig a szezon végére időzítik, szórakoztató programokkal, szakmai előadással készülnek a vendégek számára. A rendezvényen bemutatkozott Csapó Noémi, a Mézkirálynő második udvarhölgye, és idős méhészeket is köszöntöttek.
Bárdics János - vezető, Országos Magyar Méhészeti Egyesület Szombathelyi Szervezete
“A méhésszezon ilyenkorra java részében lemegy, tehát egy kicsit, hogy a méhészek maguk között legyenek, kilazuljanak. A méhészeknek a többsége meglehetősen magának való ember, el van egész nap a méheivel, és itt viszont el tud jönni, tud szakmai előadásokat hallgatni. Minden ilyen alkalommal hívunk két szakmai előadót, akik a délelőtt folyamán megtartják az előadásaikat, új ismeretekre tehetnek szert a méhészek, meg egymás között is tapasztalatcserét tudnak végrehajtani.”
A Méhésznapnak jótékony célja is van. A termelők felajánlhatnak saját mézükből, az összegyűlt üvegeket pedig minden évben más intézménynek kínálják fel. Idén a kőszegi Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézménynek juttatják el az adományt.