Hírek

Négy év után lesz fűtés az Iseum kiállítótermében

2024. augusztus 02., 21:26

Négy év után lesz fűtés az Iseum kiállítótermében. A távhővezeték-fektetési munkálatok előkészítése a múlt héten kezdődött meg. A megfigyeléses ásatás közben arra törekedtek, hogy olyan útvonalat válasszanak, ahol nem sértik a még nem ismert műemlékeket, a borostyánkő út eddig feltáratlan részét azonban át kellett vágni.

Négy év után lesz fűtés az Iseum kiállítótermében

Az Iseum kiállítótermében 4 éve nincs fűtés. Eddig villamosenergiával működő eszközzel tudtak meleget biztosítani itt télen, ez viszont csak a temperálásra volt elég. A megfelelő hőmérséklet megtartása a műtárgyak minőségének megőrzése miatt is fontos. Szerencsére romlás még nem történt.

Horváth Soma - alpolgármester
“Azt gondolom, hogy az egy nagyon fontos kérdés, hogy az állagmegóvást elvégezzük, illetve az intézményre vigyázzunk. A város leglátogatottabb múzeumi intézményéről van szó, ezért kardinális kérdés volt az, hogy a fűtési rendszerrel tegyünk valamit, hiszen a műtárgyak védelme az elsődleges, meg, hogy azt az utókor számára megőrizzük. Azt hiszem, hogy egy nagyon jó konstrukciót sikerült létrehozni, amely a múzeum és az önkormányzatnak a pénzügyi támogatásából valósul meg, és ami a jóhír, hogy tulajdonképpen itt a karneválra már a legfontosabb munkálatok be is fognak fejeződni.”

A zeneiskolánál működik a távhő egyik hőközpontja, ami a Képtárba vezet át, onnan vezettek le egy vezetéket az Iseum felé. A helyet igyekeztek úgy kiválasztani, hogy a még földben lévő, nem ismert műemlékeket ne sértsék.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
“Az ásatások az előző héten indultak meg, ugye egy markolónál megfigyeléses ásatásról van ilyenkor szó, két kollégám volt kint, át kellett vágni a borostyánkő útnak azt a részét, ami még nem volt bolygatva azt is, de próbáltak olyan területen menni - ugye az Iseum területén már többször voltak ásatások, ahol már folytak régészeti munkák. Szerencsére nem volt semmi komplikáció, tehát egy hét alatt, a dokumentációval együtt be tudták fejezni ezeket a munkákat a régészek.”

Az Iseum kiállítótermében idén télen már beindul a fűtés.