Hírek

Napelemmel működő okospadot adtak át a KRESZ parkban

2024. augusztus 02., 15:45

Napelemmel működő okospadot adtak át ma a KRESZ parkban. A modern, környezettudatosságra nevelő eszköz érzékeli a hőmérsékletet, a páratartalmat, az UV-indexet és a légszennyezettséget is. Mindemellett alkalmas a mobiltelefonok töltésére, illetve wifin keresztüli adat le- és feltöltésre is. A több millió forintos eszközt az APTIV támogatásával tudta beszerezni az üzemeltető AGORA Nonprofit Kft.

Napelemmel működő okospadot adtak át a KRESZ parkban

Balázs kedvenc helye a KRESZ park, rendszeresen jár ide szüleivel, akik a megnyitón maguk is megismekedhettek az okospaddal.  

Bindics Gábor
“Amíg kicsi a gyerek annyira nincs nagy jelentősége, de örülünk neki, hogy már ilyen is van és elérhető.” 
A szülők és nagyszülők a környzettudatosság fontosságát is látják az új okoseszközben, amellett, hogy az a fiatalok szórakoztatását és az idősebb korosztály digitális kompetenciáját is segít. A KUUBE ECO típusú 3 személyes pad egy több mint 1,5 méter hosszú, napelemmel működő kültéri bútor. 

Horváth Zoltán - igazgató, AGORA Savaria Nonprofit Kft.
“Az okospad napelemmel működik, így önmagát tartja fent a nyári időszakban. Lehet rajta telefont tölteni. Vannak olyan telefonfajták, amit elég csak közvetlenül ráhelyezni, de van amihez kábel kell, tehát azt javasoljuk, hogy inkább kábelt is hozzanak magukkal, akik szeretnének telefont tölteni. De rendelkezik wifi hozzáféréssel, tehát internetezni is lehet a környéken. Illetve olyan adatokat lehet megtudni, ami az időjáráshoz kapcsolódik. Hőmérséklet, páratartalom, UV sugárzás, ez azt hiszen a családok számára is fontos információ lehet, hiszen nem mindegy, hogy a gyerekek milyen körülmények között játszanak, akár egy naptejjel való bekenés miatt is fontos információ lehet ez.” 

Az AGORA és az APTÍV együttműködése több évre tekint már vissza. A cég szombathelyi vezetője az átadón arról is beszélt, hogy a KRESZ parkban játszó gyerekek lehetnek a jövő feltatlálói, olyan innovatív felnőttek, akiknek fontos a környezettudatosság, csakúgy mint az APTIVNAK.   

“akkut gyártunk autókhoz, elektromos autókhoz, kicsit hasonlóak ahhoz, amit ti itt használtok, csak ezeket felnőttek vezetik általában”

A körzet képviselője évekkel ezelőtt találkozott hasonló okospaddal külföldön, már akkor megfogalmazódott benne, hogy bővülő körzetében jó szolgálatot tehetne egy hasonló eszköz a fiataloknak és a családoknak.  

Kelemen Krisztián - önkormányzati képviselő
“Nagyon hálásak vagyunk az APTIV-nak, hiszen egy nagyon aktív társadalmi szerepvállallást mutatnak be itt Szombathelyen. Évek óta támogatják az AGORA működtetésében lévő KRESZ parkot. Hiszen két évvel ezelőtt elektromos kisautók beszerzését támogatták, a tavalyi évben pedig egy szociális helység került kialakításra az APTIV támogatásával, az idei évben pedig ez az okospad.”

Az átadón a Energy Dance táncosai léptek fel, majd a szalag ünnepélyes kibontása következett, mely után a helyszínen táborozó gyerekek nagy érdeklődéssel vették birtokba az okospadot.