Cseppenként folyik a hungarikum a hatalmas edényekbe – a kisüsti körte alapanyagaTakács Ferenc bérbaltavári kertjéből származik. A férfi évtizede visszatérő vendége ennek a szombathelyi pálinkafőzdének. Most mindkét üstben az ő cefréjét főzik.
Takács Ferenc
„Baltaváron van egy kis telkem, kicsi, 1600 négyszögöl. Onnan a gyümölcsöt összeszedem mindig és most körte van fenn 200 kg az egyik üstben, a másikban meg szilva. Hát a szilvát eléggé megdézsmálta idén az időjárás, a körte úgy-ahogy jó.
Az áprilisi mínuszok az őszi- és kajszibarack-termés szinte egészét megsemmisítették, de a többi gyümölcsből nincs ok panaszra. Folyamatosan hozzák a cefrét ebbe a főzdébe. Nemcsak beindult a szezon, hanem nagyüzem is van. Már csak szeptemberre tudnak időpontot adni.
Nagy-Szabó Milán – tulajdonos, Szombathelyi Pálinkafőzde
„Július 23-án indult a szezon, folyamatosan megyünk éjjel-nappal, hétvégén is. Nyáron tartottunk egy három hetes leállást. Jelenleg a meggyeket, cseresznyéket, illetve a tavalyi, tehát az év elejéről maradt gyümölcsöket főzzük, cefréket.”
Takács Attila két hordónyi almacefrét hozott. Évek óta gyűjti a gyümölcsöt pálinkának, most 30-40 literre számít.
Takács Attila
” Én általában egyben szoktam megcsinálni egy hordó cefrét, úgy van értelme neki. Kevergetem, aztán ha kiforrott, jöhet a főzdébe.”
Fokolják is a pálinkát, mert ki az erősebbet, ki a gyengébbet szereti.
Ez jelenleg most 44,5 fokos, mert így kérte a kedves ügyfél, de általában olyan 49 fok környékére szokták kérni. Ott az aroma jól kijön, nem is erős, nem is gyenge 6.44
A jelenlegi szabályok szerint maximum 86 liter 50 fokos pálinka főzethető a kedvezményes jövedéki adó megfizetése mellett. Ennek mértéke literenként 835 forint. Ezen felül a főzdék maguk határozzák meg, hogy mennyit kérnek a pálinka előállításáért.
Hírek
Nagyüzem van a pálinkafőzdékben
Az egyik szombathelyiben például már csak szeptember közepére van időpont. Bár idén a tavaszi fagyok elvitték a baracktermést, a meggyből és cseresznyéből viszont sok cefre készült.