Hírek

Mondjatok igent egymásra egy életen át

2024. június 18., 22:43

Mondjatok igent egymásra egy életen át – erre biztatta Székely János megyéspüspök a férjeket és feleségeket hétvégén a Székesegyházban. Szombaton tartották a jubiláns házaspárok találkozóját, ahol 400 pár erősítette meg fogadalmát. Az ünnepi rendezvény célja az volt, hogy a házasság értékére és szentségére irányítsa rá a figyelmet.

Mondjatok igent egymásra egy életen át

Még 2011-ben, a Családok Évében indult a kezdeményezés, hogy szentmise keretében köszöntsék a házassági évfordulójukat ünneplő párokat.

Eszéki Anita – Szabó Tamás
“Bár csak 15 év, de mégis volt, hogy valamelyikünk halála lógott a levegőben. ilyenkor a másik segített. A jót csak együtt, mindig együtt. Nem fekszünk, vagy kelünk úgy, hogy ne mondanánk, szeretlek. Azt hiszem ennél többet, hogy éreztetjük a másikkal, hogy mennyire fontos, nincs.”

Szentbeszédében Székely János megyéspüspök hangsúlyozta: a házasságban szükség van a folyamatosan megélt, kimutatott szeretetre. Három üzenetet bízott a jubilánsokra a főpásztor.

Székely János - megyéspüspök
“A szerelem valami isteni, határtalan, végtelen. A teremtő igenje visszhangzik benne. Döntés, amit az ember egész lényével hoz meg. A szerelem forrása és mértéke Jézus keresztje. Önátadás. A ki nem fejezett szeretet, a másik számára nem létező szeretet. A felbonthatatlanság nem valami intézményes rátét a házasságra, hanem annak a nagyon természetes kiteljesedése, a totális igen.”

A szentmise egyik felemelő pillanata volt, amikor a párok megerősítették házassági fogadalmukat.
A házaspárok az évfordulójukhoz kapcsolódó emléklapot vehettek át, majd felkereshették a Szily Látogatóközpontot, az Egyházmegyei Könyvtárat és a Székesegyház tornyait.