Hírek

Mintegy 150-200 ezer ember dolgozik ma közvetve vagy közvetlenül a közlekedésben

2024. április 18., 18:35

Mintegy 150-200 ezer ember dolgozik ma közvetve vagy közvetlenül a közlekedésben, ez a szám a szakmaiság mellett társadalmi súlyt is jelent – erről is szó esett az idén 75 éves Közlekedéstudományi Egyesület 24. konferenciáján Bükfürdőn, ahol csaknem kétszáz szakember találkozott.

Mintegy 150-200 ezer ember dolgozik ma közvetve vagy közvetlenül a közlekedésben

Szakmai továbbképzés is része volt a XXIV. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferenciának, amit április 16. és 18. között tartott Bükfürdőn a Közlekedéstudományi Egyesület vasi szervezete. Az ünnepélyes megnyitó a tanácskozás második napjára maradt, amikor az Építési és Közlekedési Minisztérium aktualitásai is témát adtak.

Ágh Péter – államtitkár, Építési és Közlekedési Minisztérium

Az Építési és Közlekedési Minisztérium révén számos új jogszabály tudott megjelenni, amely a hozzánk tartozó szférákat szabályozta. Ilyen volt az építési beruházások rendjéről szóló törvény, amelyet a Parlament elfogadott, ilyen volt a magyar építészetről szóló törvény, és természetesen elindult a munka a KRESZ-t érintően is.

A közlekedéspolitika évszázadokban gondolkodik, nem napi, éves, vagy politikai ciklusokban – szögezte le az idén 75 éves egyesület bükfürdői konferenciáján az egyesület elnöke.

Fónagy János – elnök, Közlekedéstudományi Egyesület

A KTE 19 megyei területi szervezetével és 9 budapesti tagozatával az ország teljes területét és a közlekedési szakma széles vertikumát fedi le.

A házigazda, Bük városa vasút- és közútfejlesztéseket is tervez a közeljövőben.

Németh Sándor – polgármester, Bük

Az elmúlt időszak, akár a covid, akár az energiaválság után talán egy olyan időszak jön, amely az építkezésé, az ilyen szakmai konferenciáknak az ideje ismételten eljön, hogy elő lehessen venni, le lehessen porolni azokat a régebbi terveket, amelyeket bizonytalan távolságra kellett ellökni megvalósulásukban.

A közlekedéstudományi konferencia harmadik napján a vasút lesz a fókuszban, sok más mellett Szombathely vasútállomásának korszerűsítése, új biztosítóberendezés létesítése.

A szakmai tanácskozás résztvevői meghívót hallhattak a közlekedés kultúra napjára: azt május 11-én Szombathelyen játékos közlekedési programmal ünnepli majd a Közlekedéstudományi Egyesület vasi területi szervezete.