Hírek

Megtartották a hagyományos Szent Kvirin-búcsút

2024. június 03., 19:38

Vasárnap megtartották a hagyományos Szent Kvirin-búcsút. A mártír szent emlékére délelőtt misét tartottak a szalézi templomban, megáldották a nemrég elkészült liftet és a megújult lépcsőt, délután pedig az Óperint utcai Kvirin-hídnál folytatódott a megemlékezés, ahol megkoszorúzták Siscia püspöke emlékfalát.

Megtartották a hagyományos Szent Kvirin-búcsút

Misét tartottak Szent Kvirin tiszteletére vasárnap a szalézi templomban. A szertartást Brenner József nagyprépost celebrálta, közreműködött a Szent Márton Kórus. A misét követően megáldották a nemrég megújult lépcsőt és a 46 millió forintból elkészült új liftet, ami akadálymentessé teszi a mozgáskorlátozottak, a babakocsival közlekedő kisgyermekesek és az idősek bejutását a templomba.

Ágh Ernő - világi elnök, Szalézi Egyházközség

Régi álmunk valósult meg, hiszen négy éve tartó procedúra ez. Az elején úgy indult, hogy egy Európai Uniós-pályázat keretében és akkor ez nem sikerült. S utána már szét volt bontva a lépcső, új forrást kellett keresni. Segítő volt a város, hiszen a városi költségvetésből nagy részét tudtuk finanszírozni. Időközben azonban elszálltak az árak, a tervezéssel és kivitelezéssel voltak problémák. Újabb milliókat kellett összeszedni, sajnos ezt a templomunk nem tudta biztosítani. Az egyházmegyétől kértünk segítséget és kaptunk is.

Délután az Óperint utcai Kvirin-hídnál tartottak megemlékezést. Szent Kvirint, Siscia püspökét, Savaria vértanúját 1721 évvel ezelőtt ítélték halálra a keresztényüldözések idején. Malomkővel a nyakában a patakba lökték. Emlékhely létesült ott, ahol a legenda szerint partra vetette a víz a vértanú püspök élettelen testét.

Brenner József - nagyprépost

Ilyenkor, amikor Szent Kvirinre emlékezünk, akkor többször is eszembe jut Wass Albertnek a verse: "A víz szalad, a kő marad." S a mai napon mi is erre gondolunk, hogy a víz kétezer éve óta szalad itt vagy még régebben. Mindig új és újabb hullámok jönnek, de tulajdonképpen a víz az ugyanaz szalad, mindig.

A Szent Kvirin tiszteletére tartott megemlékezés végén a plébániák, a nemzetiségi önkormányzatok képviselői és Szombathely város vezetői elhelyezték koszorúikat a hídfő közelében lévő emléktáblánál. A búcsú kerti agapé zárta a Szalézi Rendház udvarán.