Hírek

Megnyílt Elisabeth Ledersberger-Lehoczky képzőművész kiállítása

2024. október 11., 08:08

Ellentétek, nem ellentmondások - organika és geometria címmel megnyílt Elisabeth Ledersberger-Lehoczky képzőművész kiállítása az AGORA-ban. Október 30-án a művésszel való személyes találkozásra, beszélgetésre és tárlatvezetésen való részvételre is lehetőség lesz.

Megnyílt Elisabeth Ledersberger-Lehoczky képzőművész kiállítása

A Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanulóinak zenés műsora vezette fel Elisabeth Ledersberger-Lehoczky kiállításának megnyitóját. A magyar származású osztrák állampolgár, autodidakta szobrász és festőművész első magyarországi bemutatkozására 30 évvel ezelőtt került sor az AGORA Művelődési és Sportházban. Most ugyanitt, e harminc esztendő munkásságát átfogó kiállításának nyitóünnepségén ismert és elismert képzőművészként térhetett vissza. Kültéri szobrai Európa-szerte, sőt, Argentínában, Kínában is megtalálhatók. Legszívesebben kővel dolgozik, de sokféle anyagot kipróbált már.

Elisabeth Ledersberger-Lehoczky - képzőművész
A kővel elkezdtem, utána következett a fa, utána következett a vas, a vas kombinációban a polikarbonátokkal… Hát megpróbáltam, ez nekem mindig egy kihívás, hogy egy ötletet milyen anyagba lehet legjobb módon realizálni, mert úgy gondolom, hogy minden gondolatnak, minden témának megvan egy sajátos anyaga is, amibe a legjobban beleillik.

A művésznek nemcsak gondolataiban, alkotásaiban is az ellentétek a meghatározóak, azonban ezek az ellentétek nem ellentmondások - ahogyan a kiállítás címe is mondja. Putz Attila nyitotta meg a tárlatot.

Putz Attila - elnök, Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság
Az élet maga is tele van ellentétekkel, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne a világunk. Mint a nappal és az éjszaka, amelyek nélkül nem lenne idő, csak örök szürkület. Vagy a csend és a zaj, amelyek egymásra támaszkodva teszik lehetővé, hogy az egyik kiemelje a másikat.ť

Gömbölyded és szögletes formák, keretek közé szorítva vagy a keretekből kinőve, síkban ábrázolva vagy 3D-ben, feketén-fehéren - Ellentétek, nem ellentmondások. Tanja Gurke graz-i művészettörténész méltató beszédében kifejtette: A nyugalom és a mozgás ellentéte központi téma Elisabeth alkotásaiban. Bajadér című művében mintha egy szélfútta fátyol jelenne meg.

Ez egy nagyon ritka márványhoz tartozó kő, aminek gyönyörű színe van, és még azokat is, akik hozzá vannak szokva fehér vagy szürke márványba dolgozni, még azoknak a lelkét is kinyissa

A 15 szobor mellett falképek és gravour képek, festett és rajzolt műalkotások várják az érdeklődőket az AGORA galériáján, november 3-ig.