Hírek

Megkezdődött a kaszálás a szombathelyi vízfolyások mellett

2024. május 17., 22:21

Megkezdődött a kaszálás a szombathelyi vízfolyások mellett. A munkát a patakmenti területek fenntartásáért felelős Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Szombathelyi Szakaszmérnöksége végzi évente kétszer. Az első ütem a tervek szerint június végére fejeződik be.

Megkezdődött a kaszálás a szombathelyi vízfolyások mellett

A Haladás pálya mögötti Perint-szakaszon dolgozott tegnap délelőtt ez a rézsűkasza.

A belterületi vízfolyások – Szombathely esetében a Perint, a Gyöngyös és az Arany-patak meder - kezelése, fenntartása a vízügyi igazgatóság feladata, ami összesen egymillió m2 területet jelent. A kormányrendelet szerint évente kétszer kell a füvet levágni, jellemzően áprilistól októberig, ami az árvíz akadálytalan levonulása szempontjából fontos. Az első ütem már elkezdődött.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

"Ezek a munkák általában tavasz elején áprilisban kezdődnek és június közepére tervezzük befejezni. Most menet közben vagyunk, a Perinten vannak szakaszok, amelyeket teljesen lekaszáltunk, van, ahol megindult a munka, az északi részre pedig hamarosan meg fognak érkezni a gépeink."

A meredek rézsűn speciális fenntartó gépekkel és kézi erővel is nyírják a patakpartokat. Gondot okoz az embermagasságúra növekvő japán keserűfű, ami egy már nálunk is egyre terjedő özönnövény. Kaszálással nem, csak vegyszeres kezeléssel lehet visszaszorítani, ami azonban drága eljárás, csak néhány helyen alkalmazzák kísérleti jelleggel. Problémát jelent még a szemét és a hódok jelenléte.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

"Az Gyöngyös mentén már 12 gátat felszámoltunk az elmúlt időszakban. Amíg az állomány nem lesz kiszorítva a területről, ez mindig újra fog termelődni. Ez veszélyes, mert a felduzzasztott víz elöntéseket okozhat, illetve ezeken a helyeken gyűlik fel a szemét, ami a másik problémánk. Már 17 m3 szemetet kiszedünk az idei évben."

A kaszálást befolyásolja az időjárás, eső után nem biztonságos a gépekkel a rézsűn haladni. A munka első üteme várhatóan június közepére-végére fejeződik be.